Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högsta domstolen: Olagligt att stänga parlamentet

Uppmanas avgå efter lagbrottet.
Boris Johnsons råd till drottning Elizabeth II att tillfälligt stänga ner parlamentet bröt mot brittisk lag.Foto: JASON DECROW / AP TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter utanför Storbritanniens högsta domstol, The Supreme Court, i London.Foto: ROB PINNEY/LNP/SHUTTERSTOCK / ROB PINNEY/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Boris Johnson säger att han respekterar Högsta domstolens beslut – att han bröt mot lagen när han tillfälligt stängde ner det brittiska parlamentet – även om han motsätter sig det.

– Jag håller verkligen inte med om detta, säger Storbritanniens premiärminister.

Efter dagens domslut kommer nu både över- och underhuset att återsamlas redan imorgon, onsdag.

Både Jeremy Corbyn och Jo Swinson, partiledare för Labour respektive Liberal Democrats, kräver i dag att Boris Johnson avgår.

Boris Johnson säger att han visserligen ”respekterar” dagens domslut, men att han tycker att det var fel.

– Jag håller verkligen inte med om detta beslut av den Högsta domstolen, säger Boris Johnson enligt Sky News.

– Jag har den största respekten för vårt domstolsväsen, men jag tycker inte att det här var rätt beslut. 

– Jag anser att suspendering har använts i århundraden utan att ifrågasättas på detta sätt.

Boris Johnson, som befinner i New York för FN:s klimatmöte, underströk sedan att det fortfarande är brexit den 31 oktober som gäller för regeringen.

– Så som lagen är skriven lämnar vi [EU reds. anm.] den 31 oktober och jag ställer mig väldigt hoppfull till att vi kan få till ett avtal, säger Boris, och fortsätter:

– Jag tror att vad befolkningen i landet vill se är parlamentariker som enas och jobbar i nationens intresse för att få den här saken avklarad, och det är vad vi kommer att göra.

Eniga domare i Högsta domstolen

Premiärministern är säker trots motgångarna.

Det var en enig högsta domstol på 11 domare som fann att Boris Johnsons råd till drottningen att stänga ner det brittiska parlamentet i fem veckor bröt mot lagen.

Domstolens ordförande Lady Hale förklarade att den över en månad långa suspenderingen av det brittiska parlamentet inte hörde till det normala.

– En normal suspendering är fyra till sex dagar. Den här stängde parlamentet i fem veckor, sa hon.

– Det kom ingen förklaring i rättssalen till varför det var nödvändigt att suspendera parlamentet i fem veckor.

– Vi är därför bundna att dra slutsatsen att rådet till drottningen var olagligt, ogiltigt och saknar laga kraft.

Jeremy Corbyn: ”Boris bör avgå”

Labourpartiets ledare Jeremy Corbyn säger att Boris Johnson bör avgå som premiärminister efter domstolens beslut.

Jeremy Corbyn har sagt att Boris Johnson ”bör tänka över sin position”Foto: DINENDRA HARIA/LNP/SHUTTERSTOCK / DINENDRA HARIA/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Liberal Democrats ledare Jo Swinson.Foto: MICHAEL BOWLES/SHUTTERSTOCK / MICHAEL BOWLES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

– Jag erbjuder Boris Johnson att tänka över sin position... och bli den premiärminister som suttit kortast tid någonsin, sade han under Labours partidagar i Brighton.

Han tillade att han omedelbart ska begära att det brittiska underhuset återkallas.

https://twitter.com/SkyNews/status/1176437564150091776

Liberal Democrats partiledare Jo Swinson sa att domstolens beslut bekräftar att Boris Johnson ”inte är lämplig som premiärminister”.

”Han förledde drottningen och landet, och olagligen tystade folkets representanter”, skriver hon på Twitter.

https://twitter.com/joswinson/status/1176433311385903105

Boris Johnson har tidigare vägrat utesluta att han skulle lämna sin post som premiärminister om det skulle bli en fällande dom.

”Underhuset måste återsamlas omedelbart”

Talmannen John Bercow uttalade sig efter domslutet och sade att ”det brittiska underhuset måste återsamlas utan dröjsmål”.

– För att detta ska ske kommer jag konsultera med partiledarna så fort som möjligt.

Vid lunchtid meddelade han att parlamentet öppnar igen redan imorgon, onsdag, klockan 11.30 lokal tid.

Då Storbritannien inte har en skriftlig grundlag, kan dagens beslut komma att påverka hur landet i framtiden styrs, domstolars rätt att agera i politiska ärenden, och premiärministerns makt och befogenheter.

Buckingham Palace har inte kommenterat domstolens beslut, och drottning Elizabeth II är fortfarande på slottet Balmoral i Skottland, där hon spenderar sommarmånaderna varje år.

Oklar påverkan på brexit

På vilket sätt beslutet kan påverka brexit-processen, är ännu oklart.

– Det är viktigt återigen att betona att dessa fall inte handlar om när och på vilket sätt Storbritannien kommer att lämna Europeiska unionen, sa Lady Hale tidigare under dagen.

– De handlar endast om premiärministerns råd till Hennes Majestät drottningen var lagligt eller ej.

Lady Hale läser upp domslutet.

Däremot förklarade hon att: ”Beslutet att suspendera, eller att ge rådet att suspendera, bryter mot lagen om suspenderingens effekt blir att frustrera eller stoppa – utan rimlig anledning – parlamentets möjlighet att utföra sina grundläggande funktioner som lagstiftande församling, och som den instans ansvarig för att se över den verkställande instansen.

Boris Johnson drogs inför rätta efter att parlamentariker och anti-brexit aktivister kallade suspenderingen ett försök att hindra att brexit diskuteras i underhuset, och därmed tvinga igenom en avtalslös ”hård” brexit.

Expressens utrikesredaktör om beskedet.