Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beslagtagna mobiler kan lösa kraschgåtan

Kraschen var så våldsam att stora delar av flight 4U9525 fullständigt demolerades men några större delar har nu bärgats av franska myndigheter. Foto: Handout
Foto: Handout

Flera mobiltelefoner beslagtogs av fransk polis på vrakplatsen efter Germanwings-planet.

Det uppger fransk polis.

Telefonerna ska analyseras av specialanalytiker i Paris.

Men den utredningen har inte ens påbörjats, enligt CNN.

Den franske åklagaren som leder utredningen av kraschen säger att han inte känner till någon dokumentation inifrån planet. Han uppger för CNN att "än så länge ingår ingen video i haveriutredningen".

Trots att både franska Paris Match och tyska Bild publicerat detaljer från ett mobilklipp som ska skildra de sista sekunderna ombord på flight 4U9525 har polisen inte fått tillgång till den.

- En person som har en sådan video måste omedelbart ge den till utredarna, säger åklagare Brice Robin till CNN.

Franska polisens talesperson Jean-Marc Menichini är kritisk till avslöjandet. Han säger till CNN att uppgifterna är "helt fel" och "obekräftade".

Samtidigt släpper Menichini en helt ny uppgift: Det har samlats in telefoner från vrakplatsen, men dessa "har inte undersökts ännu".

Telefoner skickas för analys

Telefonerna som räddats ur vrakspillrorna efter planet måste skickas till Kriminaltekniska laboratoriet i Rosny-sous-Bois nära Paris för att analyseras av specialtekniker som jobbar sida vid sida med haveriutredarna. Men fortfarande på onsdagen hade ingen av de återfunna telefonerna skickat till institutet, uppger Menichini för CNN. Det är alltså än så länge oklart ifall någon av dem innehåller material från kraschen.

Samtidigt publicerar franska myndigheter nu bilder på de största vrakdelarna.

Planet pulvriserades

När Germanwings flygplan från Barcelona till Düsseldorf kraschade in i en bergvägg förra veckan var sammanstötningen så kraftig att stora delar pulvriserades.

Men räddningspersonal har ändå lyckats bärga ett fåtal större delar - och på onsdagen valde franska inrikesdepartementet att publicera bilder på de delarna. Där syns bland annat den tyska flaggan på flera söndertrasade plåtdelar.

Publiceringen sker dagen efter att Paris Match och Bild avslöjade att någon filmat ett par sekunder inifrån Germanwings-planet, just när det håller på att störta. Enligt båda kommer klippet från en mobiltelefon som hittats på vrakplatsen.

Ingen av tidningarna har dock postat klippet på sina nyhetssajter.

I stället beskriver de i ord vad man ser i det korta filmklippet:

"Man hör hur folk skriker 'herregud' på flera olika språk. Metalliska smällar hörs också fler än tre gånger, kanske från pilotens försök att öppna dörren till cockpit med ett tungt föremål. Mot slutet, efter en kraftig skakning, starkare än de andra, intensifieras skriken. Sedan - ingenting."

Fler telefoner har hittats

Julian Reichelt, chefredaktör på Bild, är övertygad om att materialet är äkta.

- Vi är väldigt säkra på detta, säger han till CNN.

Han påpekar också att först efter tidningarnas avslöjande meddelade polisen att det finns tillvaratagna telefoner som hittats bland vrakdelarna.

Filmen som Bild och Paris Match fått ska komma från någon som jobbade med att undersöka vrakplatsen. Det var Paris Match-reportern Frédéric Helbert som först fick den från en av sina källor. Han säger att Paris Match inte kan vidarebefordra filmen till åklagaren.

- Jag äger inte denna video. Jag vet inte hur många gånger jag måste upprepa det. Jag, vi, har fått möjligheten att se den, säger han i Paris Match.

Samtidigt kom i natt uppgifter om att andrepiloten Andreas Lubitz en kort tid före olyckan ska ha sökt vård för upplevda synproblem på ett sjukhus i Düsseldorf, rapporterar den tyska tidningen Bild som ska ha tagit del av journalerna.

Tidningen skriver också att Lubitz ska ha varit inblandad i en bilolycka 2014. Krockkudden ska då ha utlösts vilket gett honom vissa hörselproblem.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!