Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslagtagna datorn en del av brottsutredning

Barack Obama höll tal i natt – och gick till angrepp mot Barack Obama.
En dator, som har kopplats till Hunter Biden, beslagtogs i fjol av FBI som en del av en brottsutredning.Foto: Democratic National Convention / Polaris
Joe Biden.Foto: CHRISTIAN MONTERROSA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I december förra året beslagtog FBI en dator och en hårddisk som kopplats till Joe Bidens son, Hunter. 

Beslutet var en del av en brottsutredning, avslöjar Fox News.

Det är däremot oklart om utredningen är pågående och om den är direkt kopplad till Hunter Biden. 

Förra veckan avslöjade NY Post en mejlkorrespondens som visar hur Hunter Biden presenterat en toppchef i elbolaget Burisma, vars styrelse han själv satt i, för sin far Joe Biden 2015. 

Mot bakgrund av att den tidigare vicepresidenten förnekat att han talat med sin son om dennes affärer i Ukraina fick avslöjandet stort genomslag. 

Korrespondensen hittades i en dator som hade lämnats in för reparation i april 2019 – och på datorn hittades också privata bilder på Hunter Biden. Det är fortfarande inte bekräftat om det är Hunter Bidens dator. 

Beslagtagen dator kopplas till brottsutredning

NY Post rapporterade också om dokument som visar att datorn och en hårddisk beslagtagits av FBI i december samma år. 

Nu rapporterar Fox News att beslagtagningen kopplas till en brottsutredning. 

Dokument som den amerikanska tv-kanalen tagit del av visar hur FBI pratat med John Paul Mac Isaac – mannen som äger datorreparationsverksamheten och som kontaktade polis om innehållet i datorn. 

Dokumenten har kategoriserats som ”272D”, vilket, enligt flera källor till kanalen, handlar om pengatvätt eller ”okänd specificerad kriminell aktivitet”. 

Ett annat dokument visar hur John Paul Mac Isaac kallats för att vittna. 

– Om en brottsutredning inleddes och vittnen kallades så betyder det att det är högst sannolikt att både datorn och hårddisken innehöll spår av kriminell aktivitet, säger en myndighetskälla till Fox News. 

Oklart om utredningen är pågående

Flera källor har bekräftat dokumenten, det är däremot oklart om utredningen fortfarande är pågående och om den är direkt kopplad till Hunter Biden. 

Det var Donald Trumps personliga advokat, Rudy Giuliani, som först lämnade över dokument från hårddisken till NY Post. Efter det har han anklagats för att vara en rysk desinformationsspridare. 

Enligt Washington Post har amerikansk underrättelsetjänst tidigare varnat Vita huset för att Rudy Giuliani varit en måltavla för en rysk operation vars syfte var att förmedla falsk information till presidenten. 

TV: Hon åker över 100 mil för att rösta på Biden

Det är mindre två veckor kvar till valet.

LÄS MER: Expressens bevakning av valet i USA – här finns allt samlat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.