Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslaget av Flams ”Det här är en svensk tiger” hävs

Expressen TV med de senaste nyheterna
Aron Flam.
Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Patent- och marknadsöverdomstolen har hävt beslaget av Aron Flams bok ”Det här är en svensk tiger”.

”Staten ska inte beslagta samhällskritisk debattlitteratur och behandla satiriker som kriminella”, skriver advokat Monique Wadsted i ett pressmeddelande.

Komikern och författaren Aron Flams bok är en uppgörelse med Sveriges eftergivna hållning till Nazityskland under andra världskriget. Åklagarmyndigheten beslagtog den i juni 2020.

Skälet till att beslaget nu lyfts är att åklagaren inte lyckats presentera tillräckligt underlag för att domstolen ska kunna dra slutsatsen att beslaget är befogat.

”Staten ska inte beslagta samhällskritisk debattlitteratur och behandla satiriker som kriminella. Beslutet från Patent- och marknadsöverdomstolen i dag att häva beslaget är en upprättelse för Aron Flam och en sträng reprimand till åklagaren”, skriver advokat Monique Wadsted som företräder Aron Flam och Samizdat Publishing, det förlag som ger ut boken, i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

”Jag utgår ifrån att beslutet leder till att åtalet nu läggs ned. Sverige är inte ett land där staten ska häkta böcker och ställa satiriker och debattörer inför rätta.”


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.