Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beskedet: Vaccin till alla över 16 år

Nya rekommendationer från FHM.
Utbildningsminister Anna Ekström och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alla över 16 år ska erbjudas vaccin.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
På tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att åldergränsen för vaccinering sänks till 16 år.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

På tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att åldergränsen för vaccinering sänks till 16 år. 

Även barn som fyllt 12 år – och ingår i vissa medicinska riskgrupper – kan vaccineras.

– Jag hoppas att alla som kan tar vara på den här möjligheten, säger Anna Ekström, utbildningsminister (S).

Utbildningsminister Anna Ekström (S) började pressträffen med att understryka det glädjande i att över hälften av den vuxna befolkningen fått en första dos vaccin.

Hon talade sedan om vikten av att hålla skolorna öppna, precis som hon sagt tidigare menade hon att ”de är det sista som ska stängas”. För att slippa stänga skolorna igen under den alltjämnt pågående pandemin har en ny rekommendation om vaccineringen tagits fram av Folkhälsomyndigheten.

– Tiden är mogen att öppna vaccinationen för fler. Ungdomar 16-17 kan också erbjudas vaccination, detta så fort regionerna är färdiga med den vuxna delen av befolkningen, säger Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.

Carlsons tre argument

Carlson anför tre argument för varför vaccination av ungdomar är nödvändigt. Dels skyddar vaccin individen mot sjukdomen

– Vi vet att ju yngre man är desto lägre är chansen att bli allvarligt sjuk i covid, men risken är inte noll, säger Carlson.

Vidare menar Carlson att det fins goda argument för att vaccineringen minskar smittspridning, vilket kan vara till fördel i miljöer där många ungdomar träffas, som i skolan.

Det i sin tur minskar smittspridningen till andra åldersgrupper och samhället som stort.

Därför erbjuds inte 12-åringar vaccin direkt

Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, rekommenderar vaccinering av barn som fyllt 12 år, oavsett om de ingår i en riskgrupp eller inte.

Folkhälsomyndigheten menar dock att det inte finns tillräckligt med stöd i forskningen än, för att rekommendera vaccinering så långt ner i åldrarna.

–Vaccinering av barn är känsligt och ska inte göras i onödan. Men det är möjligt att vi kommer dit, men där är vi inte ännu,, säger Carlson.

Det är fortsatt regionerna som ansvarar för vaccineringen.

Mammorna om vaccin till barn: ”Upp till föräldrarna”


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.