Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Sent aborterade foster ska inte återupplivas

Inga livsuppehållande åtgärder ska göras på sent aborterade foster. Arkivbild.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Socialsysterelsen har kallat till sig fler av de relevanta specialistföreningarna för att få fram en enad hållning i frågan.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Svensk vårdpersonal ska inte göra några försök till livsuppehållande åtgärder på sent aborterade foster.

Det slår barnmorskor, neonatalläkare, gynekologer och förlossningsläkare nu fast i ett konsensusdokument, rapporterar SVT Nyheter.

Förra året väcktes debatt om läkare som försökt rädda sent aborterade foster som visat livstecken.

Som följd av det kallade Socialstyrelsen till sig flera av de relevanta specialistföreningarna – barnmorskor, neonatalläkare, gynekologer och förlossningsläkare – till sig för att arbeta fram en enad hållning i frågan.

Nu står det klart att man enats om ett konsensusdokument där man slår fast att en barnläkare aldrig ska tillkallas i samband med abort, utan att eventuellt stödbehov i stället ska ges av en gynekolog. Hållningen i dokumentet skrivs nu in i vårdens riktlinjer, rapporterar SVT Nyheter.

I praktiken innebär det att man inte kommer att utföra några försök till livsuppehållande åtgärder på sent aborterade foster som visar livstecken.

– När kvinnan och samhället fattat beslut om aborten så är det bara kvinnan som kan återkalla den och kvinnan är gynekologens patient, säger Helena Kopp Kallner, gynekolog och styrelseledamot i Svensk förening för obstetrik och gynekologi (SFOG), till SVT Nyheter.

Gynekolog: "Går inte jämföra"

I Sverige råder fri abort till och med vecka 18 i graviditeten. Efter den tidsramen är det möjligt att utföra abort om tillstånd ges men det sker endast om det finns "synnerliga skäl" i form av exempelvis sociala skäl, psykisk ohälsa hos kvinnan eller vid fosterskada.

Vid vecka 22 övergår ett foster i juridisk mening till ett barn. Det är aborter i närheten av den tidsramen som hittills legat i gråzonen. Nu slår man fast att inga räddningsförsök ska göra, oavsett om fostret visar på livstecken eller inte.

– Man måste skilja på livstecken och förutsättningar för liv. Det är inte samma sak och abort och för tidig födsel är två helt olika processer som inte går att jämföra med varandra och ska hållas separata,  det är vi mycket tydliga med i det här dokumentet. Vid hotande förtidsbörd så behandlar vi kvinnan och övervakar fostret på ett helt annat sätt, säger Helena Kopp Kallner till SVT Nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.