Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Så länge stannar vårvärmen

Nu blir det vårväder! Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
”Det är verkligen soligt på många håll”, säger meteorologen Tora Tomasdottir.Foto: NTB SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN

Fredagen bjuder på riktigt pangväder med värme och solsken. I stora delar av landet håller värmen i sig helgen ut. 

– Det är verkligen soligt på många håll. Det är vårkänsla hela vägen upp i landet, säger Tora Tomasdottir vid vädertjänsten Storm. 

Att vädret svänger är inget konstigt för den här tiden på året. Men den här helgen ser ut att bli en riktig panghelg för alla de som längtat efter solen. 

Varmast temperaturer på fredagen gick att uppmäta i Götaland. I Gladhammar klättrade temperaturen upp till hela 16 grader. 

– Det har varit det varmaste hittills i dag, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

Temperaturen för Götaland ligger annars på mellan elva och tolv plusgrader. Även i Svealand sprack himlen upp på fredagen. 

– I Stockholm låg diset lite envist kvar från morgonen men det blev soligt huvudstaden också, säger Tora Tomasdottir.  

Växlande vår på lördag

På lördagen kan det mulna på i Götaland men i östra Småland, Öland blir det samma väder på lördagen som på fredagen med temperaturer som kan stiga upp mot 15 grader. 

I sydost kan det sjunka när det är som varmast på lördagen från 16 till sju grader i sydost. I Norrland kommer temperaturen ha sjunkit en del med risk för snöbyar i fjällen.

– Det kan bli snöbyar i fjällen. Det kan vara lite lavinfara på offpist. Det är värre i de nordliga delarna i fjällen, Lapplandsfjällen, där lavinrisken är högre. Lite längre söderut är det måttlig lavinrisk. 

I Svealand är det soligt till att börja med på lördagen men på eftermiddagen kommer det att börja regna. 

– Det kan komma mycket regn plötsligt och intensivt. Men under våren vänder det och går fram och tillbaka.  

Varmluft från Atlanten gör det varmare än normalt

Det har varit lite blåsigt på sina håll men soligt har det varit i hela landet och Tora Tomasdottir konstaterar att det är ganska mycket varmare än normalt. 

– Det är sex till sju grader varmare än normalt. Det är anmärkningsvärt, men samtidigt ska vi komma ihåg att det hänt förut att det har svängt förut i mars och i början på april.

”Det är sex till sju grader varmare än normalt.”, säger meteorologen Tora Tomasdottir.Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

 

Det är varmluften från södra Atlanten som tryckts upp över Storbritannien, Danmark och Sverige som förklarar den ganska plötsliga omställningen – även om det stegvis har blivit varmare. 

– Det har tryckts upp värme söderifrån och det är faktiskt lite kallare ner mot Grekland. Det har rörts runt litegrann, det är lite som en virvel. 

Blir kallt efter helgen 

Lika snabbt som den varma luften svepte in över landet på fredagen kan det ställas om till mer normala temperaturer i början på nästa vecka.

– Det anpassar sig tillbaka och blir vanligt igen. Vi går in i april med klassiskt aprilväder. 

På måndagen har den tillfälliga våren sagt sitt då temperaturen sjunker igen. 

– Måndag kan vara ganska soligt och även tisdag blir det solchanser. Det blir fem till tio plusgrader, max tio i söder, mellan fyra och sju grader i Svealand. I södra Norrland blir det omkring fem grader och två minusgrader i fjällen.

Framåt onsdag och torsdag blir det mer moln i hela landet men framåt nästa helg blir det lite mer högtryck.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.