Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beskedet: "Nya Slussen" ska byggas

Efter många vändor står det nu klart: Det som kallats "Nya Slussen" ska byggas. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Efter många vändor står det nu klart: Det som kallats "nya Slussen" ska byggas. Det beslutades under Stockholm stads kommunfullmäktigemöte på måndagskvällen.

Klockan 18 på måndagen inledde kommunfullmäktige i Stockholm det sammanträde där beslut om nya Slussen togs.

Finansborgarråd Karin Wanngård (S) var glad efter mötet.

– Äntligen. Det är klart att det här är ett jättestort beslut. Det är byggtid och det kommer att påverka många människor. Men samtidigt är det väldigt glädjande att bygga ett Slussen för den moderna stockholmaren, säger hon.

Publiken buade vid beslutet

Alla partier utom Sverigedemokraterna var eniga och beslutade enligt kommunstyrelsens förslag, vilket innebär att nya Slussen ska byggas. Tidigare har bland annat Miljöpartiet varit kritiska mot ombygget, men har nu alltså vänt i frågan. När beslutet togs buade stora delar av den publik som var på plats i Stadshuset, vilket gjorde att man utrymde sedan publikläktaren. Mötet föregicks även av en demonstration.

Hur ser du på kritiken mot detta beslut?

– Det finns ett engagemang och det tycker jag är viktigt. Vi är inte överens med alla. Men av fullmäktiges partier röstade åtta av nio för, vilket är en väldigt hög uppslutning.

Börjar rivas direkt

Projektet innebär rivning och nybygge av trafikplatsen och båtslussen i Slussenområdet mellan Gamla stan och Södermalm i Stockholm.

Första etapp blir att riva Kolingsborg invändigt, vilket väntas göras redan i slutet av september eller i början på oktober. Ett par veckor senare väntas den synliga rivningen.

Enligt genomförandebeslutet från 2010 är projektets budget 8 miljarder kronor, men sedan de rödgrönrosa fått en majoritet i Stockholm stad beräknas det kosta 12 miljarder kronor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!