Vändningen under krisen – förlossning öppnar tidigare

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Barnmorskan Hannah Dalhbäck.
Stockholms finansregionråd Iréne Svenonius (M).
Foto: OLLE SPORRONG
Sedan årsskiftet har mer än 80 barnmorskor sagt upp sig från Södersjukhuset och Danderyds sjukhus.
Foto: Anders Good / TT / TT NYHETSBYRÅN
Öppningen av förlossningskliniken på S:t Görans tidigareläggs till 2023.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Öppningen av förlossningskliniken på S:t Görans tidigareläggs till 2023.

Barnmorskan Hannah Dalhbäck, som valde att lämna den krisande vården, ser det som ett ”enormt steg framåt”.

– Det är det vi skrikit högst för, säger hon.

Brist på vårdplatser, ohållbar arbetsbelastning och massflykt från yrket. Larmen från förlossningsvården i Stockholm har duggat tätt under en längre tid.

Men nu kommer en förändring. Stockholms blågröna regionstyre har beslutat att flytta fram öppningen av förlossningskliniken på S:t Görans till 2023, i stället för 2026.

– Detta är en mycket efterlängtad nyhet för de medarbetargrupper som länge hoppats på att fler vårdplatser inom förlossningen ska öppnas, säger Nicole Silverstolpe, produktionsdirektör och förlossningssamordnare i Region Stockholm i ett uttalande. 

Kliniken kommer inledningsvis att ha plats för cirka 2 000 förlossningar per år, vilket med tiden ska öka till 4 000. Samtidigt föreslår förvaltningen att vårdgivarnas ersättning per förlossnings höjs med 5 000 kronor från årsskiftet.

Barnmorskan: ”Ett enormt steg”

Barnmorskan Hannah Dahlbäck fick stor uppmärksamhet när hon i oktober sa upp sig från förlossningsavdelningen på Danderyds sjukhus – mitt under TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Hon ser beslutet om förlossningskliniken som en vinst.

– Det här är ett enormt steg. Det är det vi skrikit högst för. Det är det som verkligen kan påverka vår arbetsmiljö, eftersom vi inte kommer att behöva pressa in alla föderskor på de få vårdplatser som finns i dag, säger hon.

Känslan är en av att äntligen bli hörd. Samtidigt menar Hannah Dahlbäck att det ännu finns saker kvar att göra. Till exempel krävs ekonomiska incitament för att orka hålla ut i yrket, och på sikt även en arbetstidsförkortning.

– Jag är inte riktigt där att jag kan ta tillbaka min uppsägning i morgon. Jag vill se att vissa saker löser sig först, säger hon.

– Fram till S:t Görans öppnar kommer det att fortsatt vara en väldigt pressad situation, framför allt på Danderyds sjukhus. Det är så många som lämnat vården nu.

Iréne Svenonius: ”Det behövdes fog”

Finansregionrådet Iréne Svenonius (M) säger att regionstyret haft en pragmatisk syn på öppnandet av förlossningskliniken.

– Vi i politiken har sagt hela tiden att förlossningen på S:t Görans ska öppnas när den behövs. Om den behövs före 2026 kommer den att öppnas före 2026, säger hon.

Sedan årsskiftet har mer än 80 barnmorskor sagt upp sig från Södersjukhuset och Danderyds sjukhus. 

I ett uttalande säger Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, att beskedet om kliniken kommer för sent.

– Vi förväntar oss nu också en gedigen ursäkt från Iréne Svenonius och högerstyret att man under flera år inte lyssnat till och hörsammat vad förlossningspersonalen sagt, säger han.

Iréne Svenonius säger att beslutet om att tidigarelägga öppningen grundas på flera faktorer: Förändringar i de medicinska behoven, förändring i kapaciteten på sjukhusen, och önskemålen från förlossningsklinikernas personal och verksamhetschefer.

På frågan om varför beslutet inte togs tidigare svarar hon:

– För att starta en ytterligare förlossningsklinik måste man veta att vi har behovet av den. Vi har sett en minskning i antalet förlossningar och prognoser på minskningar i antalet förlossningar. Då löser det inte svårigheterna och utmaningar som finns att starta en till. Det behövdes fog för att starta en till. 

Se mer

Barnmorskekrisen är akut i landet, och dagsläget har närmare 70 000 personer skrivit under det digitala uppropet ”Åtgärda krisen i Stockholms förlossningsvård”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.