Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Mexiko öppnar sin gräns för kvinnor och barn

Migranter på gränsen mellan Guatemala och Mexiko.Foto: OLIVER DE ROS / AP TT NYHETSBYRÅN

Mexiko öppnar sin gräns för kvinnor och barn i den så kallade migrantkaravanen, skriver AFP.

De många migranterna, som bland annat kommer från Honduras, stoppades i fredags av mexikansk kravallpolis på sin väg mot USA.

Då forcerade de tusentals migranterna gränsen från Guatemala till Mexiko. De rusade mot gränsbron som sammanbinder länderna, men stoppades alltså av mexikansk gränspolis. 

Migranterna slog då läger på bron samtidigt som det regnade kraftigt. 

Mexikanska myndigheter ska ha låtit dussintals kvinnor och barn korsa gränsen. De ska nu föras till ett flyktingläger i staden Tapachula, som ligger 40 kilometer bort från gränsen.

 

 

Har gått sedan förra helgen

Den stora karavanen har sedan förra helgen gått genom Guatemala. 

President Donald Trump har reagerat starkt, och vill inte att den ska nå USA. Han har därför hotat med att dra in bistånd till Honduras om migranterna kommer fram.

Honduras och Guatemala uppger att länderna försöker hjälpa de honduranska migranterna att återvända till sitt hemland. Ländernas presidenter Juan Orlando Hernández och Jimmy Morales ska mötas i Guatemala under lördagen.

Texten uppdateras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.