Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristersson får första chansen att bilda ny regering

Talmannen Andreas Norlén ger Ulf Kristersson sonderingsuppdrag.
Talman Andreas Norlén ger Ulf Kristersson i uppdrag att försöka bilda regering.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
M-ledaren Ulf Kristersson.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerpartisten Helena Lindahl kommer följa partilinjen i årets statsministeromröstning.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Talmannen Andreas Norlén lämnade sitt besked i dag.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kristdemokraternas ledare Ebba Busch.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson får i uppdrag att försöka bilda regering. 

Nu har Kristersson fram till på fredag på sig för att sondera förutsättningarna. 

Dessa minskade dock när ”C-rebellen” Helena Lindahl under tisdagen berättade att hon kommer backa Annie Lööfs beslut i statsministerfrågan. 

– Jag kommer följa partilinjen, säger hon till SvD.  

Under tisdagen har talmannen Andreas Norlén talat med partiledarna, och han ger Ulf Kristersson (M) i uppdrag att försöka bilda regering. 

– Jag har beslutat mig för att ge uppdraget att sondera regeringsbildning till Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, säger Andreas Norlén. 

Redan under tisdagskvällen kom dock ett bakslag för Ulf Kristersson. SvD publicerade då en intervju med den så kallade C-rebellen, riksdagsledamoten Helena Lindahl (C), som för två och ett halvt år sedan bröt partilinjen och röstade mot Stefan Löfven som statsminister. 

C-rebellen: ”Hade du ringt mig i förrgår hade jag haft ett annat besked”

– Jag har bestämt mig, jag bestämde mig i går. Jag kommer att rösta som riksdagsgruppen och partistyrelsen bestämmer, jag kommer följa partilinjen, säger hon till SvD. 

Det är ett beslut som växt fram under det senaste dygnet. 

– Hade du ringt mig i förrgår hade jag haft ett annat besked. Vid det laget hade jag kommit till en punkt där jag kände att jag var tvungen att kasta in handduken. Jag kände en sådan press då. Då tänkte jag att skulle rösta nej till Stefan Löfven och sedan lämna mitt riksdagsuppdrag och sannolikt alla mina åtaganden i partiet, säger hon till SvD

Det hade räckt med att Helena Lindahl skulle ha röstat nej till Stefan Löfven som statsminister och lagt ned sin röst i statsministeromröstningen för Ulf Kristersson för att den sistnämnde skulle ha kunnat bilda en borgerlig regering.  

Kristersson har nu tills på fredag på sig att försöka bilda regering, sedan kan han avsluta sitt uppdrag eller begära en förlängning. 

– Han kommer att få tre dagar på sig att sondera för en ny regering, det vill säga han ska rapportera tillbaka till mig på fredag. Han kan då antingen slutrapportera eller begära en förlängning, säger Andreas Norlén.

Därför fick Kristersson uppdraget

Anledningen till att Ulf Kristersson får uppdraget är att han är ledare för det största partiet i den grupp som fällde Stefan Löfven i misstroendeomröstningen. 

– Det var det ena skälet och kanske det mest centrala skälet, säger Andreas Norlén. 

Det andra skälet är att det var fler partiledare som under talmansrundorna pekade på Ulf Kristersson än på Stefan Löfven för att få det första sonderingsuppdraget.

VAD HÄNDER NU?

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har tre dagar på sig att försöka bilda en regering som kan röstas igenom i riksdagen.

• På fredag ska Kristersson rapportera tillbaka till talmannen. 

• Han kan då antingen slutrapportera eller begära en förlängning.

• Om Kristersson slutrapporterar på fredag blir det omröstning i riksdagen redan nästa vecka.

• Talmannens ambition är att ha en omröstning per vecka tills Sverige har en ny regering. Som mest kan det bli fyra statsministeromröstningar – annars väntar extraval. 

• Det finns dock inga spikade datum för omröstningarna än. 

Kristersson: Redo att ta ansvar

Ulf Kristersson skriver i ett inlägg på Facebook att han är redo att ta ansvar för att Sverige får en fungerande ledning. 

”Nu har talmannen meddelat sitt beslut, att han ger mig uppdraget att undersöka stödet för en sådan regering. Det betyder att jag de kommande dagarna helt kommer att fokusera på de viktiga samtal som nu ska föras med de andra partierna i Sverige som också vill ha maktskifte, partier som sätter de politiska sakfrågorna framför det politiska spelet”, skriver Ulf Kristersson.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch säger att samtal fortsätter för att få tillräckligt med stöd för en borgerlig regering. 

”Det är bra att Ulf Kristersson får möjligheten att pröva stödet skarpt i kammaren för en borgerlig regering. Nu kommer vi att fortsätta samtalen med andra partier för att samla stöd för ett maktskifte,” skriver hon i ett SMS till Aftonbladet.

Annie Lööf: ”Kommer inte bidra till att ge SD makt”

Centerledaren Annie Lööf upprepar sitt löfte om att inte sitta i en regering med stöd av SD. På Facebook skriver hon efter talmannens besked: 

”Centerpartiet har från första stund varit tydliga – vi kommer inte att ge nycklarna till Rosenbad till ett främlingsfientligt populistparti. Sverigedemokraternas politik och retorik har radikaliseras i takt med att samhällsdebatten tänjer gränserna. 

Det är därför det är viktigt att ta ställning, markera och inte bidra till att ge SD makt – det handlar om grundläggande värderingar och synen på människor. 

Jag var idag tydlig hos talmannen – Centerpartiet kommer inte bidra till att ge SD makt. Vi vill istället se samarbete i mitten av svensk politik, som Januarisamarbetet.”

Centerpartiets ledare Annie Lööf.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ska gå snabbare än efter valet 2018

Processen med sonderingsrundor går till så att partiledare får i uppgift att undersöka förutsättningarna för en regeringsbildning för att sedan rapportera tillbaka till talmannen som beslutar om det ska röstas om regeringsbildningen i riksdagen. 

Norlén säger att processen med sonderingsrundor inte kommer eller får ta lika lång tid som efter riksdagsvalet 2018, då det tog fyra månader innan Löfvenregeringen kunde tillträda med hjälp av Januariöverenskommelsen. Han säger att han är mån om att ha tempo i processen men vill samtidigt inte fälla krokben för en eventuell regeringsbildning om det pågår fruktbara förhandlingar mellan olika partier som drar ut på tiden. 

Andreas Norlén har fyra statsministeromröstningar i riksdagen på sig innan det kan utlysas extraval. Detta ska sedan hållas inom tre månader efter utlysandet. 

– Vi kommer ha en statsministeromröstning i veckan tills den här processen är slut, säger Andreas Norlén. 


Talmannen: Oortodoxt att prata med politiska vildar 

Det finns politiska vildar som kan få en avgörande roll i regeringsbildningen, bör inte talmannen prata med dem?

Madestam: ”Kan behöva stöd från Centerpartiet”

Statsvetaren Jenny Madestam om utmaningarna efter talmannens besked.

Regeringskrisen – det hände i dag

Beskedet • Hårda orden mot Löfven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.