Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dubbla möten – utan svar om gängvåldet

Johan Forssell: ”Dåligt av regeringen att inte bjuda in SD”
Johan Forssell (M) anländer till ett möte där regeringen samlat alla riksdagspartier utom SD för samtal om hur gängvåldet ska kunna stoppas.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Justitieminister Morgan Johansson (S) och rikspolischefen Anders Thornberg.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vänsterpartiets Mia Sydow Mölleby.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Polis på plats efter dödsskjutningen i Råcksta. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I förra veckan hade sju av riksdagspartierna ett möte med anledning av det ökade gängvåldet. På onsdagen möttes de igen – men är fortfarande långt ifrån att vara överens om något specifikt. 

Enligt Moderaternas Johan Forssell har de inte ens börjat förhandla. 

– Jag undrar om regeringen ens vill ha en överenskommelse, säger han. 

På onsdagen möttes representanter från samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna i riksdagen för ett andra möte om kriminalpolitiken. Diskussionerna sker till följd av det ökade gängvåldet och på initiativ från regeringen. 

Medverkande politiker vid mötet var bland annat Johan Forssell (M), Andreas Carlson (KD), Johan Hedin (C), Morgan Johansson (S), Johan Pehrson (L), Andreas Carlsson (KD) och Mia Sydow Mölleby (V). Under onsdagens möte deltog också rikspolischefen Anders Thornberg samt riksåklagare Petra Lundh och en representant från Tullverket. Alla för att ge sin bild av läget. 

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell, som till förra mötet tog med sig en lista med tio förslag till det som bland annat innefattade fler poliser mot gängkriminaliteten, fördubblade straff för gängkriminella och vistelseförbud, var besviken efter det andra mötet. 

– Jag är väldigt frustrerad. Vi har hållit på med det här i en veckas tid och vi har inte ens rört oss. Vi har alltså inte ens börjat förhandla, trots att vi haft två möten. Jag tycker att det är oerhört beklagligt givet att vi har en akut situation. 

Varför har ni inte börjat förhandla? 

– Till att börja med tog det en hel vecka att ha det här mötet. Och förra mötet var snarare en presentationsrunda. I dag kom regeringen med någon form av ingångsvärde som bestod av några gamla tillkännagivanden och saker vi kommit överens om tidigare. Man har till och med dragit tillbaka saker som man sagt att man var för tidigare nu, alltså rört sig i motsatt riktning. 

Vad har man dragit tillbaka? 

– Jag saknar till exempel punkten om straffrabatten för unga vuxna. 

Nytt möte nästa vecka

Enligt Johan Forssell ska regeringen ha föreslagit att ha ett nytt möte först om två veckor. Något han motsatte sig. 

– Jag undrar om de ens vill ha en överenskommelse när man föreslår att man ska ses om två veckor? Då sa jag att det var helt uteslutet. Jag förstår inte vad som kan vara viktigare än det här. Så vi tvingade i praktiken fram ett nytt möte. 

Johan Hedin (C) säger att han delvis delar den frustration som Moderaterna ger uttryck för vad gäller tempot. 

– Vi måste lägga annat åt sidan och prioritera de här utomordentligt viktiga frågorna om hur vi säkrar tryggheten i Sverige nu. Jag är beredd att jobba dygnet runt för att bidra från mitt håll och jag förväntar mig att regeringen också ställer upp på detta, säger han.  

Även Kristdemokraterna är kritiska till att förhandlingarna inte kommit i gång. Andreas Carlsson (KD) skriver på Twitter: ”Förhandlingarna hade kunnat gå in i ett skarpt läge redan i dag om regeringen kommit förberedda med förslag redan till första mötet. Som KD”. 

Mia Sydow Mölleby (V) säger att det i dagsläget är svårt att avgöra om partierna kommer att kunna enas om något. 

– Det är väldigt många förslag. Och jag kan inte göra någon bedömning av läget utifrån dagens möte. Men jag hoppas att alla går in seriöst så att vi kan komma överens. 

Vilket förslag trycker ni allra hårdast på? 

– Det är svårt att säga. Vi har ju flera, men det är det här med vittnesskydd för att våga vittna och att minska risken för unga att ge sig in i kriminalitet, så det är ju mycket förebyggande arbete.  

Morgan Johansson (S): Handlar om prioriteringar

Senare på onsdagen höll inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) en presskonferens. De berättade då att alla partier presenterat sina ingångsvärden och att regeringen nu kommer att gå in i en förhandlingsroll. 

Morgan Johansson tror sig kunna se flera förslag där man kommer att kunna nå bred enighet med samtliga sju partier som ingår i gruppen. 

– Det finns ett stort antal sådana förslag. Spännvidden mellan partierna, inte minst på det brottsbekämpande området, är inte särskilt stort. Det har också visat sig vid riksdagsförhandlingarna att vi har en stor uppslutning kring mycket, säger han. 

På frågan om varför man ses i denna form när många av förslagen och ståndpunkterna redan är kända via riksdagsarbetet säger han: 

– Ibland handlar det om att göra just prioriteringar. Här handlar det om att se vad det är som är viktigast och effektivast. 

Riksåklagaren: Måste bryta tystnadskulturen

I ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten kommenterar riksåklagare Petra Lundh mötet och lyfter ett par områden där hon vill se förändring. 

– Vi måste bryta tystnadskulturen. Vi ser att vittnen i vissa miljöer inte vågar medverka när det handlar om skjutningar. Det finns ett förslag om att misstänkta som bidrar till brottsutredningen ska kunna få lägre straff. Det tycker vi är viktigt, liksom att utreda frågan om kronvittnen. Vi vill också satsa på utökat vittnesskydd på flera plan. Vi kanske också måste utreda frågan om anonyma vittnen.

I pressmeddelandet framgår också att hon vill se att straffrabatten för unga tas bort, att myndigheterna ska kunna ta tillbaka pengarna som brotten genererar och hemlig dataavläsning för att kunna komma åt krypterade kanaler. 

Efter partiernas första möte om gängvåld:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.