Folkhälsomyndigheten konstaterar att smittspridningen ökar i Sverige.
– Vi står ju nu i ett läge där vi ser ett ökande antal fall av covid-19, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Folkhälsomyndigheten ser en ”möjlig tendens till ökning” vad gäller beläggningen av covidpatienter på IVA.
– Medelåldern för den som är ovaccinerad på iva är 52 år, för den vaccinerade gruppen 72 år. Vi ser alltså att vaccinationen gör stor skillnad, säger Björkholm.
Sex fall av den nya varianten omikron har nu bekräftats i landet.
Kan bli nya åtgärder
Såväl socialminister Lena Hallengren som Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell konstaterade tidigare på torsdagen att smittspridningen ökar runtom i Europa.
– Vi går mot en oviss vinter, sa socialminister Lena Hallengren på en pressträff.
Det var för dryg en vecka sedan som Folkhälsomyndigheten fick i uppdrag av regeringen att ta fram förslag för nya smittskyddsåtgärder som skulle kunna användas i Sverige.
Karin Tegmark Wisell konstaterar att nya åtgärder kan komma att införas redan i nästa vecka. Det kan komma att handla om uppmaningar om munskydd i kollektivtrafiken, digitala möten och hemarbete, och framöver även om fler åtgärder i tre steg.
– Det är på grund av utvecklingen som vi sett nu, säger hon.
Tre scenarion från FHM
Smittspridningen har under november ökat från Folkhälsomyndighetens ”bästa” scenario, scenario 0, till scenario 1. Däremot sjukhusinläggningarna ligger kvar på scenario 0.
– Vi är i ett annat läge nu med vaccinationerna. Många får en mild infektion, många får ingen alls. Det är en stor skillnad. Men sedan har vi en viss belastning men den vi ser i vår omvärld har påverkats ifall spridningen går upp för mycket, säger Karin Tegmark Wisell.
Folkhälsomyndighetens första förslag
I ett första steg – om smittspridningen fortsätter öka på ett sådant sätt att sjukvården belastas kan följande åtgärder införas av Folkhälsomyndigheten.
Regeringen ska till nästa vecka ta ställning till åtgärderna.
Allmänna råd till individer.
Håll avstånd och undvik trängsel.
Välj om möjligt andra färdmedel än kollektivtrafik.
Använd munskydd i kollektivtrafiken om trängsel inte kan undvikas.
Allmänna råd till arbetsgivare.
Möjliggör för anställda att i viss mån arbeta hemifrån.
Genomför om möjligt möten digitalt i stället för fysiskt.
Undvik större samlingar.
Vidta åtgärder för att personal ska kunna hålla avstånd på arbetsplatsen när så är möjligt.
Allmänna råd till serveringsställen om trängsel.
Allmänna råd till kollektivtrafiken.
Folkhälsomyndighetens förslag till nya smittskyddsåtgärder lämnades in till regeringen under gårdagen – förslagne kommer nu att analyseras och myndigheten och regeringen räknar med att återkomma med besked i nästa vecka.