Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beskedet: Hyran höjs för 160 000 stockholmare

Anders Borg anser att risken för en recession har minskat markant.
Det blir en höjning med 4,45 procent för 77 000 hushåll i Stockholm.
Foto: Hasse Holmberg / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN

Sveriges tre största hyresvärdar har beslutat att höja hyra med 4,45 procent, vilket TV4 Nyheterna var först med att rapportera. 

Det rör sig om kommunala Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder i Stockholm.

Beslutet påverkar över 160 000 stockholmare, och är den högsta hyreshöjningen på 30 år.

Stockholms allmännytta höjer hyrorna retroaktivt från 1 januari i år.

Hyrorna höjs i snitt med 4,45 procent för runt 77 000 hyresrätter hos Stockholmshem, Svenska bostäder och Familjebostäder, där det bor över 160 000 personer. 

I ett pressmeddelande från Familjebostäder uttrycker alla tre bostadsföretag att de är nöjda med resultat av förhandlingarna. 

– Vi befinner oss i en orolig tid när alla drabbats hårt av den ekonomiska utvecklingen. Jag är därför tacksam över att vi kommit fram till en rimlig överenskommelse, säger Stefan Sandberg, vd på Svenska Bostäder, i pressmeddelandet. 

Det pågår fortfarande förhandlingar om hyror i andra delar av landet. Att förhandlingar har försenats kan bidra till en retroaktiv hyra även i andra delar av landet. Beslutet om höjning kan också sätta sina spår, menar Erik Elmgren, förbundschef för Hyresgästföreningen. 

– Förhandlingar förs lokalt, men det som händer i Stockholm vet vi påverkar resten av landet, säger han till TV4 Nyheterna. 

Hyresgästerna får timglas – för att duscha snabbare

Hyresvärdens drag i elkrisen: ”Alla besparingar är viktiga”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.