Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gymnasierna stänger i en månad – övergår till distansundervisning

Idag meddelade Stefan Löfven att alla gymnasieskolor i Sverige övergår till fjärr- eller distansundervisning från och med måndag, 7 december.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LISA MATTISSON

Gymnasieskolorna i Sverige stänger i en månad.

Bakgrunden är bland annat den stora smittan i åldersgruppen, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det här är inget förlängt jullov, meddelar statsminister Stefan Löfven.


Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.

På torsdagseftermiddagen kallade Stefan Löfven, utbildningsminister Anna Ekström och Folkhälsomyndigheten till pressträff.

Beskedet: Gymnasieskolorna stängs från och med på måndag den 7 december.

– Det här är för att skapa en bromsande effekt på smittspridningen. Som läget är nu är det behövligt, säger statsminister Stefan Löfven.

Skolorna får öppna igen den 6 januari, sa statsministern och vände sig till direkt till Sveriges gymnasieelever:

– Ni är snart vuxna och ni förstår mycket väl att det inte är fritt fram för fester med kompisar även om det kan vara lockande. 

– Jag litar på er.

Kallar till krismöte

Detta gäller för skolstängningen

Då börjar och slutar det:


Gymnasieskolorna går över till distansundervisning från och med måndag den 7 december, och öppnar för närundervisning igen efter jullovet, den 6 januari.


Dessa gäller det:

Alla gymnasieskolor i Sverige, men inte gymnasiesärskolan, introduktionsprogram och språkintroduktion.


Det gäller inte förskoleklass, grundskola, grundsärskola, specialskola och sameskolan. Detta fortsätter som vanligt.


Folkhälsomyndigheten bedömer ”i dagsläget att nyttan av att ha verksamheterna öppna överväger den minskning i smittspridning och den minskade sjukdomsbörda som kan förväntas.” 


Utbildningar för vuxna som inte går på gymnasiet omfattas heller inte, där gäller samma allmänna råd som för andra arbetsplatser.

Syftet är att minska trängseln i samhället, meddelade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, och sa vidare:

– Men vi ser också en stor smittspridning i den här åldersgruppen.

Han säger också att den ”ökat något igen” under den senaste veckan.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén välkomnar beslutet.

– Det fanns inget alternativ till beslutet mot bakgrund av den smittspridning som nu förekommer bland äldre elever, säger hon.

Hon larmar samtidigt om att oron inom grundskolan är fortsatt stor, och att all undervisning i trånga lokaler ”måste snabbavvecklas.” 

Beskedet betyder att skolorna måste ställa om snabbt. I Uppsala pågår nu krismöten om situationen, rapporterar SVT.

– Vi har så kort tid på oss att se hur vi ska verkställa detta och det finns flera undantag. Så jag kan inte säga mer nu, säger Christine Kastner Johnson, chef för de kommunala gymnasieskolorna i Uppsala kommun till kanalen.

Under torsdagen meddelade Stefan Löfven att alla gymnasieskolor i Sverige övergår till fjärr- eller distansundervisning från och med måndag, 7 december.
Norges smittskyddsdirektör Frode Forland svarade på dina frågor.
I nuläget har Sverige 20 gånger fler dödsfall än Norge. Frode Forland, statsepidemiolog i grannlandet, om vilka beslut som kan ha påverkat.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.