På torsdagseftermiddagen kallade Stefan Löfven, utbildningsminister Anna Ekström och Folkhälsomyndigheten till pressträff.
Beskedet: Gymnasieskolorna stängs från och med på måndag den 7 december.
– Det här är för att skapa en bromsande effekt på smittspridningen. Som läget är nu är det behövligt, säger statsminister Stefan Löfven.
Skolorna får öppna igen den 6 januari, sa statsministern och vände sig till direkt till Sveriges gymnasieelever:
– Ni är snart vuxna och ni förstår mycket väl att det inte är fritt fram för fester med kompisar även om det kan vara lockande.
– Jag litar på er.
Kallar till krismöte
Detta gäller för skolstängningen
Då börjar och slutar det:
Gymnasieskolorna går över till distansundervisning från och med måndag den 7 december, och öppnar för närundervisning igen efter jullovet, den 6 januari.
Dessa gäller det:
Alla gymnasieskolor i Sverige, men inte gymnasiesärskolan, introduktionsprogram och språkintroduktion.
Det gäller inte förskoleklass, grundskola, grundsärskola, specialskola och sameskolan. Detta fortsätter som vanligt.
Folkhälsomyndigheten bedömer ”i dagsläget att nyttan av att ha verksamheterna öppna överväger den minskning i smittspridning och den minskade sjukdomsbörda som kan förväntas.”
Utbildningar för vuxna som inte går på gymnasiet omfattas heller inte, där gäller samma allmänna råd som för andra arbetsplatser.
Syftet är att minska trängseln i samhället, meddelade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, och sa vidare:
– Men vi ser också en stor smittspridning i den här åldersgruppen.
Han säger också att den ”ökat något igen” under den senaste veckan.
Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén välkomnar beslutet.
– Det fanns inget alternativ till beslutet mot bakgrund av den smittspridning som nu förekommer bland äldre elever, säger hon.
Hon larmar samtidigt om att oron inom grundskolan är fortsatt stor, och att all undervisning i trånga lokaler ”måste snabbavvecklas.”
Beskedet betyder att skolorna måste ställa om snabbt. I Uppsala pågår nu krismöten om situationen, rapporterar SVT.
– Vi har så kort tid på oss att se hur vi ska verkställa detta och det finns flera undantag. Så jag kan inte säga mer nu, säger Christine Kastner Johnson, chef för de kommunala gymnasieskolorna i Uppsala kommun till kanalen.