Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet från Stockholm: Då tar vaccineringen fart

Hälsningen: ”Nu tar vi oss igenom den här svåra tiden”.
Vaccinationstakten har ökat sedan regionerna inte längre sparar hälften av doserna, enligt Stockholms vaccinkoordinator Magnus Thyberg.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bild på när vaccineringen började i Sverige.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vaccinationstakten har ökat sedan regionerna inte längre sparar hälften av doserna, enligt Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

Planen är att erbjuda sprutan mot covid-19 till alla över 70 år i februari.

– I februari kommer rejält mycket större volymer av vaccin. Då kommer takten öka ytterligare i vaccineringen, och det ser vi verkligen fram emot. 

I förra veckan hade Region Stockholm fått leveranser om totalt 48 575 vaccindoser mot covid-19. De kommande två veckorna skulle ytterligare runt 33 000 doser anlända till huvudstaden, enligt Folkhälsomyndigheten.

Men på fredagen kom plötsligt beskedet att leveranserna från Pfizer/Biontech blir betydligt mindre än väntat. Statsepidemiolog Anders Tegnell har trots detta uppmanat regionerna att fortsätta vaccinera enligt plan, och inte spara på vaccindoserna.

– Det är synd, eftersom vi har fått upp en bra takt i vaccinationen. Men det är något vi förutsett att det kunde hända, så vi har jobbat med att ha en flexibel planering. Vi har den andra dosen ute eller på väg ut till våra Säbo (särskilt boende för äldre, reds anm), nu avvaktar vi mer information och sedan får vi analysera vad det betyder för de andra grupperna som vi erbjuder vaccin nu – det får vi återkomma om, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Första dosen klar på äldreboendena

Samtidigt som det dystra beskedet om mindre vaccinleveranser, har Stockholm nått en glädjande milstolpe. Nu har alla på Stockholms äldreboenden erbjudits en första vaccinspruta.

– Alla på Säbo har erbjudits sin första vaccindos. Nu påbörjar vi att ge dos två till de äldre som fick vaccin i december, säger Magnus Thyberg.

Erbjudandet om vaccin har också nyligen breddats till att omfatta flera grupper.

– Nu känns det som att vi har kommit i gång på bred front. Vi har vaccinerat mycket på särskilda boenden, och kunnat erbjuda vaccin i flera olika grupper, kommunal vård och omsorg, personer med hemtjänst och viss vårdpersonal. Det har varit ett väldigt stort intresse och engagemang.

”Innebär att takten ökar”

I början sparade många regioner, däribland Stockholm, hälften av doserna som levererades. Efter Folkhälsomyndighetens uppmaning har man ändrat strategi och ska använda alla tillgängliga doser. Varför?

– Inledningsvis när vi hade ett helt nytt vaccin, i produktionsformer som vi inte hade testat och där det finns ett jättesug i hela världen efter vaccinet, så vågade vi inte riskera att patienterna skulle bli utan en andra dos. Redan i förra veckan ändrade vi den strategin, när vi såg att vi hade fått våra leveranser som planerat. När vi såg att vi fick upp stabiliteten och kände oss trygga med att leveranserna skulle komma, så ska vi ju inte spara andra dosen utan försöka nyttja så mycket som möjligt av vaccinen. 

Vad innebär det för vaccinationstakten?

– Det innebär så klart att takten ökar. Sedan är det ändå så att vi måste ge den andra dosen, när det är dags. Det gäller ändå att planera för att kunna ge en andra dos hela tiden. Det gör att vaccinationstakten så klart blir halverad, om man ska ge två doser, jämfört med om man bara ger en dos. 

Flera länder diskuterar huruvida man kan dröja längre innan man ger andra dosen. I Storbritannien har man exempelvis godkänt en intervall på uppemot tolv veckor, och i Danmark sex veckor, i stället för den rekommenderade intervallen på tre veckor. Hur ser du på en motsvarande strategi i Sverige?

– Vi är väldigt måna om att följa det som är godkänt och prövat inom forskning. Då ser vi att man får ett så gott skydd som möjligt, och att vi kan känna oss trygga med skyddet. Sedan är det så klart så att vi kommer lära oss mycket av de här vaccinen, men då behöver man pröva det i forskning. Kanske kan man göra annorlunda med vaccinen på sikt, exempelvis genom längre intervaller. Just nu är det viktigt att kunna garantera effekten för patienterna, och då följer vi det som är godkänt.

Vissa politiker och debattörer anser att Sverige ligger efter andra länder i vaccineringen. Vad är din bild av det?

– Jag tycker inte att det är en tävling. Vi behöver hela tiden se till att vi gör det så snabbt som möjligt, men metodiskt och säkert. Det är min målsättning varje dag. Sedan kan man säkert mäta på olika sätt i olika länder, och ibland är det lite oklart vad siffrorna säger. Men jag har ingen uppfattning om hur Sverige lyckats jämfört med andra länder. Jag tycker att vi har bra fart i vår vaccination och använder det vaccin som vi får tilldelat.

Kommer man kunna börja vaccinera enligt fas två, bland annat alla 70-plussare, i februari som planerat?

– Vi förväntas få mer vaccin i februari, då kommer rejält mycket större volymer av vaccin. Då kommer takten öka ytterligare i vaccineringen, och det ser vi verkligen fram emot. Men det är svårt att säga exakta datum när det handlar om vacciner som ännu inte är godkända, som vi behöver förlita oss på.

Är februari realistiskt?

– Det är det vi planerar för, men vi är beroende av vaccintillgången.

Kommer 70-plussare själva boka vaccinering när man inleder fas två?

– När det gäller personer som normalt har sin vårdkontakt på vårdcentral, så ser vi att man gör ungefär som vid säsongsinfluensan. Oftast är det då att man bokar sin tid för vaccination via vårdcentralen. En del får den också i samband med andra besök som de har normalt sett. Den bokningstjänsten är ännu inte öppen för vaccination, utan det är något som ligger lite framåt i tiden fortfarande. Vi kommer att gå ut med information om det på alla tänkbara sätt, inte minst på 1177.se.

Vad är Region Stockholms mål för fas tre och fyra?

– Målet är så klart att använda det vaccin vi har tillgängligt och följa den prioriteringsordning som är lagd. Att vi gör det så snabbt som möjligt men också metodiskt och säkert.

Vad är ditt budskap till alla som är otåliga?

– Jag tror att man behöver ha ett tålamod. Vi kommer att göra det här så effektivt och snabbt som vi bara kan. Vi behöver undvika trängsel och resor nu när vi är mitt i pandemin. Alla kan inte vaccinera sig nu, men vi kommer alla att erbjudas vaccin inom en kort tid. Målsättningen är första halvåret. Jag förstår att man är ivrig och vi märker av det stora intresset, säger Magnus Thyberg.

Så ser prioritetsordnignen för vaccin ut

Fas 1

I en första fas, den som just har inletts, vaccineras de som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen. Ett indirekt skydd för dessa grupper kan även uppnås genom att tidigt vaccinera personal inom omsorg och hälso- och sjukvård som arbetar nära dessa personer, samt vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör denna riskgrupp.

Fas 2

I den andra fasen, som väntas kunna komma i gång i februari 2021, rekommenderas vaccination av:

Övriga personer som är 70 år och äldre. De äldsta vaccineras först.

Personer som är 18 år och äldre och som får insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Detta gäller även personer som är 18 år och äldre och som har beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken.

Personal inom vård och omsorg, inklusive LSS, som arbetar nära patienter och omsorgstagare.

Fas 3

I denna fas, som inleds därefter, kan vaccination erbjudas till övriga vuxna personer som är 18–69 år och tillhör en riskgrupp. Arbetet med att specificera dessa riskgrupper pågår.

Fas 4

I den avslutande fasen kan vaccination erbjudas till övriga vuxna personer som inte tillhör en riskgrupp.

Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har slutit ett avtal om att alla vuxna som bor i Sverige ska ha erbjudits vaccination mot covid-19 under det första halvåret 2021.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Pfizer minskar vaccindoserna till Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.