Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: EU-länderna är nu överens om brexit

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens premiärminister Theresa May.Foto: ARIS OIKONOMOU / AP TT NYHETSBYRÅN

Storbritannien och EU är överens om en brexitplan. 

EU-länderna ger Storbritannien två alternativ för att skjuta upp brexit beroende på hur det brittiska parlamentet röstar nästa vecka.

– Båda parterna är nöjda, säger statsminister Stefan Löfven. 

Theresa May har godkänt planen. 

Enligt den ursprungliga planen ska brexit ske den 29 mars. Både Storbritannien och EU har nu kommit överens om att skjuta fram det datumet.

Efter långa förhandlingar under torsdagen har EU kommit fram med en plan för att undvika en ”hård” brexit utan avtal. Nästa vecka ska det brittiska parlamentet rösta om Theresa Mays förslag till utträdesavtal:

Om det brittiska parlamentet säger ja till utträdesavtalet – som May redan har försökt få igenom två gånger – kan EU godta att skjuta upp brexit till den 22 maj.

Om parlamentet däremot säger nej till avtalet igen kommer EU att erbjuda att skjuta upp brexit till den 12 april. Det ska enligt EU ge Storbritannien tid att få igenom ett avtal eller att ”visa en väg framåt”, skriver BBC.

 

Theresa May uppges säga ja

Theresa May har accepterat planen.

– Jag hoppas att vi alla nu är överens om att vi nu är vid stunden för ett beslut, säger hon på en pressträff.

Premiärministern satte ytterligare press på de brittiska parlamentsledamöterna genom att ta upp det stundande EU-valet.

Hon sa att Storbritannien i princip kan tvingas behöva vara med i valet om man inte kan få till ett avtal innan den 12 april.

– Jag tycker att det vore fel att be britterna att delta i dessa val tre år efter att röstat för att lämna EU.

Uppsluppen pressträff med Tusk och Juncker

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker höll en uppsluppen pressträff kort efter beskedet om den nya planen.

Under den berättade Donald Tusk att EU-ländernas stats- och regeringschefer var helt eniga om beslutet samt att han nu kommer att träffa Theresa May.

– Jag är glad att kunna säga att vi har kommit fram till detta.

Han säger också att alla inblandade förstår situationens allvar, men att det är bra att det fortfarande finns flera scenarier öppna.

 

EU tror på den nya planen

Jean-Claude Juncker meddelade att EU är redo för en brexit utan avtal, men att han tror på den nya planen.

– Vi är hoppfulla att den här överenskommelsen kommer att godkännas av det brittiska parlamentet, säger han.

Donald Tusk har vid ett tillfälle sagt att det finns en särskild plats i helvetet för de som drev på för en brexit.

Under pressträffen fick han en fråga om helvetet måste utökas för att inkludera brittiska politiker om de röstar ner Theresa Mays utträdesavtal igen nästa vecka. Svaret:

– Helvetet är fortfarande tomt och det betyder att det finns mycket plats.

– Gå inte till helvetet, fyllde Jean-Claude Juncker i.

”Storbritannien måste ta ett beslut”

Statsminister Stefan Löfven var med på kvällens utdragna möte.

– Vad Storbritannien inte vill har vi hört, men inte vad de vill. Någon gång måste Storbritannien ta ett beslut. De har begärt utträde och då måste de säga vad det är som ska gälla, säger statsministern Stefan Löfven efter beskedet. 

Statsministern beskriver stämningen under förhandlingarna som ”pragmatisk och vänlig”. 

– Kring själva principerna finns det en enighet. Men det finns en diskussion om vilka som är de rätta datumen. Det finns mycket att ta ställning till, säger Löfven och fortsätter: 

– Utifrån den situation vi är i så jag är nöjd. Det är komplexa frågor och vi har inte fått svaren på hur Storbritannien ser på utträdet. Men utifrån situationen så blev det en bra lösning. Båda parterna är nöjda med lösningen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.