Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet efter värmen: Nu drar polarkylan in

Nu kommer regnet.Foto: TOMAS LEPRINCE

Det blir ett småregnigt Valborgsfirande i år – och det är bara början. 

Från och med onsdag drar kylig polarluft in över Sverige vilket kan leda till snö och regn på flera håll i landet. 

– Det är verkligen kallare luft som är på gång, säger meteorologen Lasse Rydqvist på väderinstitutet Storm. 

Valborgsmässoafton ser ut att kunna bli en blöt historia på sina håll. Regn drar in från norska havet under dagen och kyler ner luften – men förhoppningsvis hinner det lätta innan det är dags att bege sig ut till brasorna. 

– Just nu ser det ut som att det kommer dra förbi lite skurar över södra och östra Götaland och östra Svealand på dagen och på eftermiddagen. Så där får man räkna med en del nederbörd, säger Lasse Rydqvist. 

LÄS MER: Brandkåren uppmanar till att avstå Valborgseldar 

Men övriga delarna av landet ser ut att klara sig – och kan få en varm stund i solen i stället. I västra Götaland och Svealand ser temperaturen till och med ut att kunna sträcka sig upp mot 20 grader. Samtidigt får Norrland nöja sig med 10-15 grader, och östra Svealand med blygsamma 10 grader. 

Stora delar av landet kan med lite tur klara sig utan regnrusk på Valborgsfirandet.Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

– Det är möjligt att det skulle kunna ligga kvar några skurar ute på öarna Öland och Gotland, men annars ser det ut som att det blir uppehåll och minskad molnighet i stället. 

Bakslaget: Snö och regn drar in

Sedan kommer bakslaget: snö och regn dras in med kylig polarluft under natten till onsdagen och kan ligga kvar ända till helgen. 

– Det kan bli snö i Norrland som tar sig in redan under natten till onsdagen, och sedan blir det en blandning mellan snö och regn under dagen, säger Rydqvist.

Nu blir det regn och rusk.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kylan gör att vi får en kallare första majvecka än normalt.

– Det är verkligen kallare luft som är på gång, vilket är en förlöpare på ett bakslag. Just under helgen är prognosen lite osäker, men som det ser ut just nu kommer det faktiskt att fortsätta vara ostadigt och kallare än normalt. Det kommer rakt norrifrån, så det är polarluft som drar in. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.