Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beskedet efter krismötet: ”Inte ändrat uppfattning”

Finansminister Mikael Damberg (S) kommenterar kriget i Ukraina och hur sanktionerna slår mot Rysslands befolkning.
Under måndagen höll högsta S-ledningen ett långt möte efter debatten om Nato.
Foto: PAUL WENNERHOLM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Efter mötet säger Mikael Damberg att svenska linjen i säkerhetspolitiken ligger fast.
Foto: PAUL WENNERHOLM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska soldater patrullerar i Visby hamn tidigare i år.
Foto: KARL MELANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Regeringens linje i säkerhetspolitiken ligger fast, vi har inte ändrat uppfattning, men det är bra att frågorna diskuteras.

Det säger finansminister Mikael Damberg efter ett snabbinkallat möte med Socialdemokraternas högsta ledning, verkställande utskottet, på partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm. Mötet kommer två dagar efter Magdalena Anderssons besök hos Finlands statsminister Sanna Marin där de diskuterade det dramatiska säkerhetspolitiska läget efter Rysslands invasion av Ukraina.

Det var sammanbitna miner när ledamöterna i VU anlände till Sveavägen 68 vid 18-tiden på måndagskvällen. Statsminister Magdalena Andersson gick in bakvägen för att slippa svara på reportrarnas frågor, och flera andra statsråd gick förbi utan att vilja säga något alls.

Efter ett drygt två timmar långt möte kom finansminister Mikael Damberg och mötte medierna.

– Det här är det första mötet i verkställande utskottet efter Rysslands invasion av Ukraina. Vi har inte fattat några beslut i kväll, det var ett möte av diskussionskaraktär.

Flera S-debattörer vill ompröva Nato-frågan

Kriget i Ukraina och den ryske presidenten Putins oförutsägbarhet har ställt tunga säkerhetspolitiska frågor på sin spets, och gamla ståndpunkter har fått omprövas. Sverige har för första gången sedan andra världskriget skickat vapen till ett stridande land i och med beslutet att leverera 5 000 pansarskott till Ukraina.

Dessutom kan det nu komma att ske en positionsförflyttning kring frågan om Natomedlemskap. Flera tunga S-debattörer har öppnat för att ompröva det socialdemokratiska motståndet. De flesta verkar överens om vikten av att gå i takt med Finland vars Socialdemokrater sägs ha bytt fot i frågan, så att det nu finns en majoritet för ett finskt Natomedlemskap. I Sverige visar opinionsundersökningar att fler svenskar nu är för ett medlemskap än emot och i och med att Sverigedemokraterna är på väg att svänga, i alla fall om Finland gör det, kan det snart uppstå en riksdagsmajoritet för Nato även här.

Både statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist har varnat för att ändra den svenska säkerhetspolitiska linjen i det rådande kritiska läget men kan tvingas ompröva ståndpunkten. Inget i den riktningen skedde dock under måndagskvällens möte, enligt Damberg, som blev irriterad över mängden frågor kring Nato.

– Nu blir det här ett stort Natoseminarium, det kanske ni ska ha med utrikesministern eller försvarsministern istället. Men när man gör nya säkerhetspolitiska ställningstaganden är det viktigt att de är välgrundade och genomtänkta och att det finns ett starkt stöd för de förändringarna, det är väl en grundläggande hållning när det gäller säkerhetspolitik, säger Damberg.

”Sverige är militärt alliansfria”

Sverige har ett omfattande försvarssamarbete med flera andra länder, och med Nato, men saknar en tydlig försvarsgaranti som säkrar militär hjälp om vi skulle angripas, något som många menar att bara Natomedlemskap kan ge.

– Sverige är militärt alliansfria, däremot har vi väldigt goda samarbeten och det är flera länder som förklarat att de kommer stötta Sverige i händelse av kris, till exempel Storbritannien.

Kan man lita på det?

– Det är Storbritanniens försvarsminister som uttalat sig så det får du fråga honom om.

När statsminister Magdalena Andersson höll sitt TV-sända tal till nationen i tisdags i förra veckan aviserade hon att upprustningen av det svenska försvaret ska tidigareläggas. Oppositionen till höger har i bred enighet krävt tillskott på 30 miljarder kronor vilket skulle innebära att Sverige inom kort kan nå upp till två procent av BNP till försvaret, en nivå som för övrigt ligger i linje med vad Nato kräver av medlemsländerna.

Men försvarsminister Peter Hultqvist har hittills inte velat ange någon specifik summa och det kom inga nya besked efter VU-mötet ikväll.

I morgon tisdag håller Magdalena Andersson ett nytt möte med samtliga partiledare, för att diskutera säkerhetsläget.


Sanningen har aldrig varit viktigare, se till att du har Expressens app nedladdad för att inte missa några viktiga uppdateringar om kriget i Ukraina.

Klicka här för att ladda ned Expressens app.

Se också:
Försvarets pansarskott framme i Ukraina – så funkar de

Ska relativt enkelt träffa mål på upp till 300 meters avstånd • Kan bara användas en gång.

Här tar byborna över den ryska stridsvagnen

Den ryska besättningen flydde: ”De hade inget val”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.