Beskedet: Danska regeringen sitter kvar

Publicerad

Danska regeringen sitter kvar – än så länge.

Det står klart efter ett krismöte på tisdagskvällen.

– Vi står bakom regeringen, men inte ministern, säger Sören Pape Paulsen, Konservative.

Konservatives partiledare Sören Pape Poulsen fasthåller att han inte längre har förtroende för miljöminister Eva Kjer Hansen (Venstre).

Bakgrunden är ett paket för en ny lantbrukspolitik som Eva Kjer lagt fram.

Paketet påstås av miljöexperter innehålla felräkningar, och ska dessutom vara påverkat av lobbyorganisationer, enligt kritiker.

"Nu får vi se om vi har majoritet"

På tisdagskvällen kallade statsminister Lars Løkke Rasmussen till ett krismöte på Christiansborg. Själv skrev han på Twitter om mötet som att det handlade om regeringens vara eller icke vara.

– Nu får vi se om regeringen fortsatt har majoritet till att vara regering, skrev han före mötet.

 

 

 

 

Lars Lökke Rasmussen gav inga kommentarer efter mötet. Konservatives ledare Sören Pape Poulsen upprepade att han står fast vid att han förlorat förtroendet för Eva Kjer Hansen.

– Jag tror att positionerna är kända, säger han till Ekstrabladet och fortsätter:

– Vi har uttryckt att vi inte längre har tillit till ministern som jordbruksminister. Och så är det klart att det är där vi står. Nu har vi haft ett bra möte, och det är sent, och jag tror att vi ska hem och slappna av lite.

Borgmästaren: Jag är chockad

Men han Poulsen får kritik från partikamraten Knud Kristensen, borgmäaster i Vesthimmerland.

– Jag har aldrig varit med om något som pinsamt som det jag upplevt i kväll, säger han till Landbrugsavisen och fortsätter:

– Man kan inte gå in och vilja båda delar: Både stötta ett lantbrukspaket och samtidigt vilja bli av med ministern. Jag är helt chockad.

"Mystisk dag"

Kristian Thulesen Dahl, som efterträtt Pia Kjärsgaard som partiledare i Dansk Folkeparti, menar att den parlamentariska situationen är förvirrad.

– Jag kan konstatera att vi har varit med om en mycket, mycket mystisk dag på Christansborg, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag