Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Då kommer sommarvärmen tillbaka

Snart kan Europas klimat se väldigt annorlunda ut.
Nationaldagen blev en blöt historia på många håll i landet.Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under nästa vecka blir vädret bättre igen, meddelar meteorologen.Foto: Shutterstock

Helgen blir fortsatt kylig på sina håll – men håll ut, om några dagar kommer sommarvärmen tillbaka. 

– Det blir successivt varmare under veckan, säger meteorologen Per Holmberg på väderinstitutet Storm. 

Nationaldagen blev ett blött firande i år med moln, blåst och skurar på många håll runtom i landet. Och varmt var det inte:

– Det är ju riktigt kallt i dag. På Arlanda är det bara tio grader. Vi ser redan att temperaturen går upp på söndagen, säger SMHI:s meteorolog Anna Hjelmstedt till TT.

Hon poängterar att det trots allt är ett välbehövligt regn som faller över landet under helgen.

– Men det är viktigt att komma ihåg att vi har behövt det regnet som har varit. Vi har tidigare haft brandrisker i stora delar av landet, säger Anna Hjelmstedt.

Snart är sommarvärmen tillbaka. I början av veckan krävs dock fortfarande tålamod för den solsugne, åtminstone i norr.

– Det kommer vara en hel del moln och en del regnskurar, men i södra Sverige blir det en del solchanser i början på veckan. Det kan bli någon lokal skur, men inget ihållande regn. I samband med sol kan vi komma upp i temperaturer kring 20 grader, men det blir betydligt kallare i Norrland, säger Per Holmberg på Storm. 

”Högtryck som växer in” 

I Norrland kan det till och med bli något lägre temperaturer än normalt vid den här tiden, knappt 15 grader. Men sedan vänder vädret, och blir bättre och bättre. 

– Det blir långsamt varmare, så mot mitten av veckan kan det blir drygt 20 grader i Götaland och Svealand. Uppöver Norrland blir det också något varmare, uppemot 20 grader, säger Holmberg och fortsätter: 

– Senare i veckan är det ännu varmare luft som kommer in. Runt torsdag, fredag, är det i söder runt 20-25 grader och i Norrland 20 grader. Det blir fortsatt soligt, men med några stackmoln. 

Under helgen håller värmen i sig i norra Sverige och stora delar av landet får också en mestadels solig helg. 

– Det är ett högtryck som växer in i norr som kommer att ge soligt väder och uppehåll, framför allt i Norrland och rätt varmt väder, cirka 20-25 grader. Däremot är det lite mer osäkert i Götaland och södra Svealand, där ser det ut att vara lite mer moln och en del regn som kan passera. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.