Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beskedet: Alla poliser ska nu krigsplaceras

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Alla Sveriges poliser ska krigsplaceras direkt – efter beslut av rikspolischef Dan Eliasson. Det skriver Aftonbladet.

– Det innebär att våra anställda förväntas inställa sig för tjänstgöring i händelse av höjd beredskap eller krig, säger Julia Simryd på Nationella operativa avdelningen till tidningen.

I slutet av januari fick alla poliser besked om att de ska få en så kallad krigsplaceringsorder – information om var och när de ska inställa sig "i händelse av krig eller höjd beredskap." Enligt Aftonbladet är detta en följd av att flera myndigheter 2015 fick uppdrag att planera sin beredskap, vilket i sin tur berodde på ett försämrat europeiskt säkerhetsläge.

Malena Britz, forskare på Försvarshögskolan, säger till Aftonbladet:

– Det handlar om att förbereda sig och fundera kring hur samhällsstrukturen ska se ut om det blir höjd beredskap eller om man behöver mobilisera. I fråga om polisen så är ju de tränade och utbildade för att hantera situationer som för vanliga människor inte är vardag. Antagligen kommer vi att få se det här hända också på andra myndigheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.