Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Besked om stopp för höghastighetstågen

Höghastighetståg ska införas i Sverige. I dag blev det klart hur sträckan ska gå. Foto: Fabbro Recoura/AP
HG Wessberg är en av två förhandlingspersoner i Sverigeförhandlingen. Foto: Cornelia Nordström

Under dagen kommer besked om vilka kommuner och orter som får stationer längs höghastighetsbanan.

Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop

De nya höghastighetstågen ska gå genom västra Småland, enligt förhandlarnas förslag.

Sträckningen och stationsvalet får dock hård kritik av bland annat Växjö, som inte får någon station på den nya järnvägen.

Fakta: Höghastighetsjärnväg

Ett antal mål har satts upp för de nya höghastighetsbanorna:

Resan Stockholm-Göteborg ska gå på högst två timmar, Stockholm-Malmö på högst 2 timmar 30 minuter.

Tåg ska kunna nå även: Uppsala, Kastrup, Köpenhamn, Hamburg.

Tillväxt ska kunna sprida sig till fler orter än till storstäderna.

Minst 98 procent av tågen ska gå i tid på de nybyggda sträckorna.

Just Småland har varit ett frågetecken när sträckningen av de nya höghastighetstågen diskuterats. Till slut föll valet på en västlig sträckning.

– Vi har valt den kortaste, rakaste och därmed billigaste vägen genom Småland, sade HG Wessberg, en av de två så kallade förhandlingspersonerna, när förslaget presenterades från scenen på Oscarsteatern i Stockholm.

Stationsorterna som finns med i en första förhandlingsvända är Stockholm, Vagnhärad, Skavsta, Nyköping, Norrköping, Linköping, Tranås och Jönköping. Västerut fortsätter sträckningen sedan med Borås, Landvetter, Mölnlycke och Göteborg. Söderut från Jönköping följer Värnamo, Hässleholm, Lund och Malmö.

"Utan infrastruktur"

Beskedet möts av kritik från bland annat Växjö.

"Vi kan konstatera att man valt att endast knyta samman storstäderna och inte få till ett bygge som gynnar hela Sverige", säger Bo Frank (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö, i ett pressmeddelande.

"Nu blir det en fråga för regering och riksdag om hela sydöstra Sverige skall stå utan infrastruktur."

Desto nöjdare är av förklarliga skäl Hässleholm, som sedan tidigare hade fått besked om att det blir en station i kommunen.

"Det kommer att skapa stora tillväxtmöjligheter i hela regionen i form av bättre arbetsmarknad genom regionala snabbtåg, bostadsbyggande och ökad inflyttning", säger kommunalrådet Lena Wallentheim (S), i ett pressmeddelande.

Mycket har stått på spel för kommunerna. Att bli stationsort längs den nya järnvägen väntas medföra ökad befolkning, ökat bostadsbyggande och möjligheter att utveckla nya miljöer.

Enligt HG Wessberg föreslår Sverigeförhandlingen dock att ytterligare tågsträckor ska byggas för att förbinda höghastighetsjärnvägen med andra orter.

– Vi kommer och har redan pratat med regeringen och kommer att peka ut ett antal anslutande banor som vi anser måste prioriteras, sade han.

– Det handlar om städer som Helsingborg, Kristianstad, Växjö och Kalmar, som inte får stationer på höghastighetsbanan.

"Fort och fel"

Tanken är att höghastighetstågen, som ska kunna köra i upp till 320 kilometer i timmen, ska kunna åka mellan Stockholm och Göteborg på två timmar och Stockholm och Malmö på två och en halv.

Enligt Trafikverket kommer järnvägen att kosta mellan 190 och 330 miljarder kronor.

– Om man kan åka på två timmar mellan Stockholm och Göteborg, då kan man åka på en timme från ungefär halvvägs åt båda hållen. Då har man plötsligt skapat en arbetsmarknadsregion som är hela Götaland, det tror jag att Sverige behöver, sade HG Wessberg.

Med dagens förhandlingsstart, som går under namnet Sverigeförhandlingen, går planeringen för den nya järnvägen in i ett nytt skede. I diskussionerna med de berörda kommunerna ingår bland annat bostadsbyggande, samt finansieringen. Större delen ska finansieras av statliga lån, men upp till 10 procent ska medfinansieras av kommuner och regioner via exempelvis banavgifter och tillfälliga infrastrukturskatter.

Förhandlingarna ska vara klara senast i december 2017.

Men även förhandlingsprocessen som sådan får kritik. Fort och fel, är omdömen som ges.

– Jag tycker nog att den går för fort för att vi ska kunna ha en behövlig dialog också med våra medborgare, säger Anneli Hulthén (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, till P4 Göteborg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!