Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Besättningen som dog i flygkraschen

Detta har hänt.
Maria Mikitjuk, Ekaterina Statnik och Igor Matkov ingick i kabinpersonalen på Ukraine International Airlines flight PS752.Foto: PAVLO_BAGMUT/UKRINFORM/SIPA/SHU / PAVLO_BAGMUT/UKRINFORM/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERST

Piloten Vladimir Gaponenkos hustru vädjade till honom att stanna hemma. 

Han flög ändå.

Vladimir Gaponenko var en av de nio i den ukrainska besättningen som omkom när Ukraine International Airlines flight PS752 sköts ner av Islamiska revolutionsgardet.

Tvåbarnspappan Vladimir Gaponenko, 50, hade 11 600 flygtimmar på Boeing 737-plan, varav 5 500 som kapten, och ska ha valts ut till just den här flygningen eftersom han var en av flygbolagets mest erfarna piloter.

Hans hustru Ekaterina Gaponenko talade med den ukrainska tv-kanalen Newsone samma dag som kraschen ägde rum.

– Jag fick reda på det när jag läste nyheterna i morse. Jag insåg att den här nyheten gällde min make, säger hon.

Hon sade att maken hade varit pilot i hela sitt liv och att han levde för sitt yrke. Innan han reste bad hon honom att stanna hemma på grund av den farliga situationen i Iran. Men maken svarade att han var tvungen att göra flygningen.

Ekaterina Statnik, 27, var en av flygvärdinnorna ombord. Hennes historielärare från skoltiden, Irina Karyukhina, minns henne med värme, skriver nyhetsbyrån RBK. Hon beskriver ”Katja” som en kärleksfull dotter och en uppriktig person som reste runt mycket i världen. Enligt Irina Karyukhina var Katerina Statnik sambo med en pilot.

Älskade sitt arbete

24-åriga flygvärdinnan Maria Mikitjuk uppskattade sitt arbete och älskade himlen. Hennes vänner minns henne som en vänlig och lyhörd person. Hon skrev på Instagram att hon varit i 23 länder.

Flygvärdinnan Valeria Ovtjaruk, 28, hade arbetat som flygvärdinna sedan 2015, skriver Fakty. Hon trivdes med sitt jobb. ”Arbete, jag älskar dig,”, skrev hon under sitt sista foto i sociala medier, skriver Strana.

Flygvärden Igor Matkov, 34 år, hade en universitetsexamen i arabiska och hade arbetat på Ukraine Airlines i tio år, enligt Strana. 

Andrepiloten Sergej Khomenko, flyginstruktör Aleksej Naumkin, flygvärdinnan Julia Sologub, och flygvärden Denis Lychno dog också i flygkraschen.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.