Ubåten sjönk i Nordsjön och hittades i närheten av staden Oostende i Belgien i somras. Foto: Google Maps
Ubåten sjönk i Nordsjön och hittades i närheten av staden Oostende i Belgien i somras. Foto: Google Maps

Besättning kan finnas kvar på ubåt från första världskriget

Publicerad

En tysk ubåt som sjönk i Nordsjön någon gång under första världskriget hittades oväntat i somras. 

Nu visar det sig att ubåten är i väldigt gott skick – och experter tror att hela den 23 man starka besättningen finns där inne, skriver brittiska Metro. 

– Vi trodde att alla stora vrak redan hade hittats, så det här var en total överraskning, säger Thomas Termote, till engelska Metro.   

Han är dykare och expert inom marinarkeologi och den som hittade ubåten i somras, cirka 30 meter under vattenytan i närheten av staden Oostende i Belgien. 

Det här är den elfte tyska ubåten från första världskriget som hittats i belgiska vatten, skriver Metro. Ubåten uppges vara den bäst bevarade av alla som hittats – och eftersom luckorna inte öppnats tror experter att besättningen finns kvar inuti. 

Luckorna stängda – besättningen troligen kvar

Ubåten, av typen UB II är nära 27 meter lång. Besättningen bestod med största sannolikhet av 23 personer, inklusive kaptenen. 

– Alla luckor är fortfarande stängda. Det talar för att vraket inte har upptäckts förut och att de 23 besättningsmännen fortfarande finns kvar där inne, säger Carl Decaluwe till De Standaard enligt Metro. 

Den tyska ambassaden i Belgien ska ha informerats om fyndet. Under första världskriget använde den tyska flottan den belgiska hamnen i Zeebrygge som bas för sina ubåtar, vilka användes för att attackera fartyg i Nordsjön.  

Enligt Metro förlorade tyskarna runt 1 200 soldater i samband med u-båtsolyckor utanför Belgien under första världskriget. 

Kan troligen inte bärgas

Den nu hittade ubåtens exakta position hålls hemlig så att inte skattjägare ska hitta och ta sig in i ubåten. 

Enligt Thomas Termote är det "i princip omöjligt" att bärga ubåten. Han säger till Metro att vraket bör få vara en grav för besättningen. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag