Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Besättning kan finnas kvar på ubåt från första världskriget

Ubåten sjönk i Nordsjön och hittades i närheten av staden Oostende i Belgien i somras.
Foto: Google Maps

En tysk ubåt som sjönk i Nordsjön någon gång under första världskriget hittades oväntat i somras. 

Nu visar det sig att ubåten är i väldigt gott skick – och experter tror att hela den 23 man starka besättningen finns där inne, skriver brittiska Metro. 

– Vi trodde att alla stora vrak redan hade hittats, så det här var en total överraskning, säger Thomas Termote, till engelska Metro.   

Han är dykare och expert inom marinarkeologi och den som hittade ubåten i somras, cirka 30 meter under vattenytan i närheten av staden Oostende i Belgien. 

Det här är den elfte tyska ubåten från första världskriget som hittats i belgiska vatten, skriver Metro. Ubåten uppges vara den bäst bevarade av alla som hittats – och eftersom luckorna inte öppnats tror experter att besättningen finns kvar inuti. 

Luckorna stängda – besättningen troligen kvar

Ubåten, av typen UB II är nära 27 meter lång. Besättningen bestod med största sannolikhet av 23 personer, inklusive kaptenen. 

– Alla luckor är fortfarande stängda. Det talar för att vraket inte har upptäckts förut och att de 23 besättningsmännen fortfarande finns kvar där inne, säger Carl Decaluwe till De Standaard enligt Metro. 

Den tyska ambassaden i Belgien ska ha informerats om fyndet. Under första världskriget använde den tyska flottan den belgiska hamnen i Zeebrygge som bas för sina ubåtar, vilka användes för att attackera fartyg i Nordsjön.  

Enligt Metro förlorade tyskarna runt 1 200 soldater i samband med u-båtsolyckor utanför Belgien under första världskriget. 

Kan troligen inte bärgas

Den nu hittade ubåtens exakta position hålls hemlig så att inte skattjägare ska hitta och ta sig in i ubåten. 

Enligt Thomas Termote är det "i princip omöjligt" att bärga ubåten. Han säger till Metro att vraket bör få vara en grav för besättningen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.