Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Berts fräckisar om Löfven – för att rädda valet åt KD

Bert Karlsson och KD-ledaren Ebba Bush Thor.
Foto: ANNA HÅLLAMS

SKARA. Bert Karlsson tror att hans nya Youtubekanal ”Berts värld” kan vinna valet åt KD. 

På kanalen berättar han bland annat en fräckis om hur Stefan Löfven "går på dejt med en hora", och en annan om hur en präst ”sätter på kärringarna i församlingen”.

– Jag uppfattar att Bert inte har påstått alla de här sakerna, säger Ebba Busch Thor några timmar efter att hon själv spelat in ett klipp för kanalen.

– Tål man inte de skämten så kan man ju gå och begrava sig, säger Bert Karlsson.

Bert Karlsson skrattar så att det sprakar i telefonen. Han har just dragit en fräckis som innehåller Stefan Löfven, en prostituerad och två flaskor vin.

Det är bara några dagar kvar tills KD ska inleda sin förvalsturné i Skara, där Bert ska fråga ut Ebba Busch Thor framför publik.

– Se nu för fan till att komma i tid, du fattar inte hur stort det här blir, säger Bert innan han lägger på.

Vi kommer att prata mer de följande dagarna, och vi kommer att återkomma till den där fräckisen om Stefan Löfven.


LÄS MER: Bert Karlsson vill rädda KD: ”Jag representerar folket”


Spelar in klipp till "Berts värld"

Strax efter lunch på måndagen anländer Ebba Busch Thor till Skövde med X2000 för en pressträff, och Bert väntar på perrongen. Men innan de möter pressen så försvinner Ebba och Bert i drygt en timme. 

De ska spela in en gemensam video till Youtubekanalen ”Berts värld”, förklarar Kristdemokraternas presschef, och vi får inte följa med. Vi vill fråga om de grova skämt som Bert berättar på kanalen, och vad Ebba Busch Thor tycker om dem.

Vi får vänta på ett bättre tillfälle.

Bert Karlsson och Ebba Busch Thor på pressträff i Skara. Mötet heter "Tuffa frågor och ärliga svar".
Foto: ANNA HÅLLAMS

Bert Karlssons oväntade comeback

Bert Karlssons oväntade inblandning i valrörelsen får många att minnas när Ian Wachtmeisters och Berts nydemokrater kom in i riksdagen 1991. 

Den gången var Carl Bildts borgerliga minoritetsregering tvungen att kohandla med Ny demokrati för att driva igenom sin politik, den här gången talar mycket för att Ulf Kristersson kommer behöva göra samma sak med Sverigedemokraterna.

Men först måste både Kristdemokraterna och Liberalerna släpa sig över fyraprocentsspärren, och KD fortsätter att svaja kring tre procent i opinionsmätningarna.

Ebba Busch Thor behöver höras, och det finns få megafoner som låter mer än Bert Karlsson.


LÄS MER: KD-ledaren Ebba Busch Thor har höga förväntningar på Bert Karlsson


Bert Karlsson: ”Bara jag som kan locka SD:s väljare”

Men vilka är riskerna med att slå sig ihop med den gamle Ny demokrati-ledaren, och vad finns där att vinna på det? Bert ger sin syn på saken, i lobbyn till Jula Hotell i Skara.

Varför just KD, Bert?
– Jag gillar Ebba Busch Thor och jag gillar läget – att de låg dåligt till.

Ska Ebba ta SD-röster nu?
– Ja, det kommer hon att göra genom mig. Det är bara jag som kan locka dem, precis som jag lockade Socialdemokraterna till Ny demokrati en gång i tiden. Det är vanligt folk som röstar på SD.

Vad får KD för roll i det läget, om de lyckas ta en stor del av SD:s väljare?
– Det vet jag inte, jag har ingen aning. Jag bryr mig inte om det, jag ska bara se till att KD har tio, tolv procent.

Siffran tycks förändras med Berts sinnesstämning. Första gången vi pratar är det åtta procent, under ett storslaget ögonblick på pressträffen i Skövde är det plötsligt 30 – eller ska i alla fall kunna bli på lite sikt. Nu är det alltså mellan tio och tolv procent som gäller.

Foto: ANNA HÅLLAMS

Enpunktslösning ska förändra allt

Klockan sex är det fullt i hotellobbyn i Skara. Här är både lokal- och riksmedia, kristdemokrater och glada pensionärer som alla kommit för att lyssna på Berts och Ebbas ”Tuffa frågor och ärliga svar”, som KD valt att kalla vårens utfrågningsturné.

Det blir inte mycket till utfrågning – Bert pratar lika mycket som Ebba, om inte mer. Han har skrivit ett femtonpunktsprogram över vad som är fel med Sverige, och en enpunktslösning som ska förändra allt: ”företag/industri”.

När Bert raljerar som värst så skruvar KD-ledaren på sig, och hon försöker flera gånger skämta bort de mer extrema uttalandena.

Det är uppenbart att Ebba Busch Thor anstränger sig för att verka folklig. Hon har jeans och t-shirt, precis som Bert, och pratar om sin uppväxt i Skaraborg, precis som Bert. Hon berättar om sin morfar som var polis och läxade upp bovarna i hemtrakten, på den gamla goda tiden, när det fortfarande var tryggt i Sverige.

Och det fungerar – i alla fall till viss del. När Ebba Busch Thor skämtar så fnissar publiken, och när hon lovar förbättra sjukvården applåderar de. Bert får förstås både högre skratt och större applåder, men det är väl också just därför han är där - för att människor ska reagera.

Är Bert Karlssons fräckisar verkligen uttalanden som KD vill förknippas med, undrar vi. ”Jag uppfattar att Bert inte har påstått alla de här sakerna”, säger Ebba Busch Thor.
Foto: ANNA HÅLLAMS

”Skämten finns bland vanligt folk”

När applåderna lagt sig i Skara får vi möjlighet att fråga Ebba Busch Thor om materialet på "Berts värld", Youtubekanalen där hon själv precis medverkat.

Vi nämner fräckisen med Stefan Löfven som ”går på dejt med en hora”, och den om prästen som "sätter på kärringarna i församlingen".

Är det här verkligen uttalanden som KD vill förknippas med, undrar vi.

Först vill Ebba inte svara, och bollar frågan till Bert.

– Tål man inte de skämten så kan man ju gå och begrava sig, säger Bert Karlsson.
– Det är ju ett skämt som finns överallt bland vanligt folk. Jag berättar sådant med glimten i ögat, säger han.

Ebba Busch Thor rycker in:

– Jag uppfattar att Bert inte har påstått alla de här sakerna, säger hon.
– Sen om det dras olämpliga skämt, det står inte jag för. Det här är en kanal som jag är med i – jag står för det jag står för, inget annat.

Tre veckor senare har Bert Karlsson hunnit skapa rubriker genom att berätta hur Jimmie Åkesson kontaktat honom via Facebook, och Ebba Busch Thor har strax därefter tagit tydligt avstånd från Sverigedemokraterna som parti.

På ”Berts värld” ligger fräckisarna kvar, men den utlovade videon med KD-ledaren har fortfarande inte laddats upp.


LÄS MER: Bert Karlssons tio punkter: Här är mitt uppror för Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.