Bert Sundström.
Bert Sundström.

Bert Sundström: "Det var väldigt brutalt"

Publicerad
Uppdaterad
Han överfölls och var försvunnen i flera timmar.
Nu berättar SVT-reportern Bert Sundström själv om det brutala överfallet i Kairo i "Rapport".
- Det var våldsamt, det var väldigt brutalt och det var väldigt nära att jag dog, säger han.
Bert Sundström är nu hemma i Sverige igen. I en intervju med Rapport berättar han att han tror att ett mobilsamtal på svenska var den utlösande faktorn för attacken och att han blev överfallen för att han var utlänning. Han säger i intervjun att han nu lärt sig att ett telefonsamtal kan bli väldigt ödesdigert.
- Det var ju väldigt spänt de här dagarna och jag blev ett mål för några få upprörda människors känslor, säger han.

Förlorade medvetandet

Bert Sundström har tidigare via SVT och sin hustru berättat att han den tredje februari överfölls av en mobb då han var ute på gatan i centrala Kairo i Egypten för att göra ett inslag. Han pratade med sin redaktion i Stockholm i telefon och de gjorde upp att han skulle bli uppringd några minuter senare.
Då svarade en man som på arabiska. Bert Sundström var borta.
I intervjun med Rapport berättar han nu hur han blev omringad och hans flyktväg blockerad.
- En stor stövel försökte sparka in skallen på mig och då förlorade jag medvetandet, säger han.
Soldater kom till Sundströms undsättning och sköt i luften för att skingra mobben. Det var också soldaterna som förde den medvetslösa Bert Sundström till sjukhus. Först flera timmar efter det dramatiska samtalet fick SVT reda på att han fanns på sjukhus, knivhuggen i ryggen men vid liv.
Sundström berättar i intervjun att han när han vaknade efter tre dygns medvetslöshet först trodde att han varit med om en olycka och att hans familj var död. Snart mindes han dock att han var i Egypten för att rapportera om oroligheterna.

"Nära att jag dog"

Sundström säger att han efter omständigheterna mår bra.
- Det var våldsamt, det var brutalt och det var väldigt nära att jag dog. Att jag sitter här två veckor efteråt känns väldigt bra.
Sundström är inte den enda journalisten som attackerades under oroligheterna i Egypten. CBS-reportern Lara Logan misshandlades och utsattes för ett sexuellt övergrepp då hon befann sig på Tahrirtorget för att rapportera samma dag som Mubarak avgick, den elfte februari. Flera andra journalister, bland dem reportrar från Washington Post och al-Jazeera, greps och Expressens utsända Arne Lapidus misshandlades och hotades av Mubarakanhängare. Han tvingades också lämna ifrån sig sitt minneskort och sina anteckningar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag