Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Berns hittade ingen svart statist – använde brunkräm

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Orginalet och kopian. Josephine Baker uppträdde på Berns ett antal gånger under sin livstid.
Foto: French Walery, Scanpix och Berns

När Berns Salonger firade 150-årsjubileum uppmärksammades det stort med flera inhyrda statister som skulle gestalta artister som uppträtt på nöjesetablissemanget.

Men Berns lyckades inte hitta några svarta statister - så varietéartisten Joséphine Baker gestaltades av en vit person som sminkats med brunkräm.

– Vi har överhuvudtaget inte reflekterat över vad folk har för hudfärg, säger Annika Frisch, projektansvarig för jubileet.

Den afro-amerikanska varietéartisten Joséphine Baker uppträdde flera gånger på Berns i Stockholm under sin tid som artist.

Det ville nöjespalatset uppmärksamma när de på torsdagen firade 150-årsjubileum. Företaget hade beställt statister från en förmedling - men i stället för att låta en svart person spela Joséphine Baker fick en vit kvinna sminka sig med brunkräm.

Till SVT ABC, som först skrev om händelsen, säger Annika Frisch, projektansvarig på Berns, att det har varit brist på svarta statister under sommaren.

ABC:s artikel fick snabbt spridning på sociala medier där många gjorde sig löjliga över Berns agerande.

Komikern Özz Nûjen skrev på Twitter:

"Berns hittade inte en enda icke-vit statist på 4 månader? Mitt tips? Ta bara 1 av alla hundratals svarta som ni nekar inträde varje helg!"

"Vi är otroligt ledsna"

När Expressen.se pratar med Annika Frisch beklagar hon om någon förolämpades av deras handlande.

– Vi är otroligt ledsna över att folk skulle kunna känna sig kränkta av det här, det var inte vår mening, säger hon.

Men hur kunde ni inte hitta en svart statist?

– Vi har anlitat en artistförmedling som fick uppdraget att hitta bästa möjliga statister att gestalta de här artisterna, och då har de inte lyckats med det.

Fanns det inte en tanke på att det här skulle kunna ses som lite konstigt? 

– Vi hade inte en tanke på att någon skulle kunna ta illa upp, vår enda tanke var att levandegöra de här artisterna. Ska man hårddra det så skulle vi kunna ha använt en annan artist, men Joséphine Baker uppträdde väldigt många gånger på Berns, och när man pratar med äldre personer som har jobbat här så pratar de väldigt varmt om henne.

Förutom Joséphine Baker fanns statister som spelade August Strindberg, Edith Piaf, Lady Gaga, Hasse och Tage, Boy George och Cyndi Lauper.

"Oerhört kränkande"

Regissören Baker Karim är aktiv i Tryck, en förening för svarta kulturarbetare. Han tror inte på Berns förklaring om att de inte skulle ha hittat några svarta statister.

– Jag tycker att det är oerhört kränkande och det är en tragisk ironi att man gör det just om Joséphine Baker, för hon blev stor under en tid när man hade föreställning med vita personer som var utklädda till svarta. Att hylla henne genom att sätta en kvinna i blackface är ett stort hån. Det är ett hån att man fortfarande tar sådana grepp och det är en rasistisk kränkande historia som man tar upp, säger han.

Karim har arbetat med att ta fram en lista på svarta kulturarbetare, som kallas för "The Black list". Han säger att det inte skulle vara några problem att hitta en svart statist med kort varsel som skulle kunna gestalta Joséphine Baker.

– Man ska komma ihåg att det är krångligare att sminka en vit person svart och klä henne i en afroperuk än att bara anlita en svart kvinna, säger han.

Tomas Wallentinus, delägare för statistförmedlingen Filmcafe tycker också att Berns förklaring låter lite konstigt.

– Det har jag svårt att tänka mig att de inte kunde hitta någon med tanke på hur mycket statister det finns i Sverige, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.