Bernie Sanders (t h) frågas ut av Anderson Cooper Foto: John Minchillo/APBernie Sanders (t h) frågas ut av Anderson Cooper Foto: John Minchillo/AP
Bernie Sanders (t h) frågas ut av Anderson Cooper  Foto: John Minchillo/AP
Bernie Sanders. Foto: Michael Reynolds / Epa / TtBernie Sanders. Foto: Michael Reynolds / Epa / Tt
Bernie Sanders. Foto: Michael Reynolds / Epa / Tt

Bernie Sanders: Steg ett är att krossa IS

Publicerad

IS ska besegras, men det måste ske med muslimska trupper.

Det menar Bernie Sanders, som under en utfrågning av de demokratiska kandidaterna på onsdagskvällen berättade hur han vill bekämpa terrorism.

– IS har kidnappat den muslimska religionen, säger den demokratiske presidentkandidaten.

Under kvällen frågas de demokratiska presidentkandidaterna ut i Derry, New Hampshire. Åhörare i publiken får ställa direkta frågor till Hillary Clinton och Bernie Sanders.

En kvinna i publiken berättade att hon överlevde bombningen vid Boston Marathon i april 2013.

– Det förändrade mitt liv, men jag har bestämt mig för att springa Boston Marathon i år igen. Men mina barn kommer att stå bredvid och heja på, vad kommer du att göra för att hålla oss alla säkra från terrorismen?

Bernie Sanders började med att berätta att IS, som är det stora hotet, måste krossas. Han utvecklade sedan hur detta ska göras.

– Vi kan inte bara vara tuffa, vi måste även vara smarta. Markoffensiven måste ledas av muslimska trupper, eftersom IS har kidnappat deras religion. USA och våra allierade ska supporta dessa trupper, säger han.

 

LÄS ÄVEN: Sanders hårda kritik mot Hillary Clinton

 

"Alla farhågor besannades"

Bernie Sanders fortsatte sedan med att peka på varför IS överhuvudtaget existerar, och passade samtidigt på att skicka en känga till Hillary Clinton.

– Jag röstade mot kriget i Irak, och med facit i hand tog jag rätt beslut. Både jag och Hillary Clinton röstade i frågan, hon röstade för kriget, jag röstade mot detsamma. Att jag hade rätt är ingenting jag gläds över, men alla farhågor som jag hade då besannades dessvärre, säger han.

Flera republikanska kandidater har uttryckt en vilja att stoppa flyktingar från att komma till USA.

Bernie Sanders vände sig mot detta och pekade i stället på att det måste göras bättre bakgrundskontroller.

– Vi måste ta emot de flyktingar som kommer från Syrien och Afghanistan. Den federala polisen måste samarbeta med lokalpolisen för att genomföra kontroller av alla som kommer hit, men vi måste fortfarande ta emot de som flyr, säger han och vände sig sedan till kvinnan som ställde frågan.

– Du är en symbol för mod. Att gå igenom något sådant och sedan ställa upp i Boston Marathon igen. Tack för ditt mod!

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag