Bernie Sanders tog som väntat hem primärvalet i New Hampshire. Foto: Polaris/Phil McauliffeBernie Sanders tog som väntat hem primärvalet i New Hampshire. Foto: Polaris/Phil Mcauliffe
Bernie Sanders tog som väntat hem primärvalet i New Hampshire. Foto: Polaris/Phil Mcauliffe
Så segerviss var Bernie Sanders att han bara hade skrivit ett tal inför kvällen Foto: Polaris/Phil McauliffeSå segerviss var Bernie Sanders att han bara hade skrivit ett tal inför kvällen Foto: Polaris/Phil Mcauliffe
Så segerviss var Bernie Sanders att han bara hade skrivit ett tal inför kvällen Foto: Polaris/Phil Mcauliffe

Bernie Sanders seger öppnar för lång kamp

Publicerad

CONCORD. Hillary Clinton var storfavoriten bland demokraterna inför primärvalssäsongen.

Men i New Hampshire blev det stopp.

Bernie Sanders tog hem det första primärvalet i natt.

Det gick alltså som egentligen alla mätningar förutspått. Det blev den 74-årige senatorn från Vermont, Bernie Sanders, som vann New Hampshire.

Och han gjorde det med en ordentlig segermarginal. Ja, så segerviss var Bernie Sanders att han bara hade skrivit ett tal inför kvällen. Segertalet.

– Vi har tillsammans sänt ett budskap som kommer att höras från Wall Street till Washington, från Maine till Kalifornien, sa han i natt när vinsten var klar.

– Och det är att regeringen i detta fantastiska land tillhör hela folket och inte ett fåtal rika kampanjbidragsgivare.

Bernie Sanders lovar en politisk revolution som bygger på att amerikaner som inte brukar delta i den politiska processen i år ska gå ut och rösta. Han verkar ha lyckats i New Hampshire i alla fall.

– Vi tycks ha fått rekorddeltagande. Vi vann i dag får vi har lyckats skörda den energi och den upphetsning som det demokratiska partiet behöver för att vinna i november.

Bernie Sanders höll det längsta segertalet i natt. Det var till stora delar en repris av det tal han alltid håller på sina valmöten. Men han visste att i natt hade han stor tv-publik. En chans att introducera sig nationellt.

Så där fanns hans löften om gratis statlig utbildning, om sjukförsäkring för alla, där fanns angreppen på att några få rika amerikaner äger så mycket av USA:s förmögenhet.

Bad om pengar

Och framför allt angrep han kampanjfinansieringssystemet. Han konstaterade att han inte tar några bidrag från Wall Street eller så kallade Super PAC:s

Bernie Sanders har i ställt tagit emot bidrag från över en miljon amerikaner som skänkt 3,7 miljoner individuella bidrag. I snitt 27 dollar.

– Jag åker till New York i morgon. Men jag åker inte dit för att hålla ett bidragsinsamlingsmöte på Wall Street.

– Det håller jag här i stället. Var snäll och sänd oss vad ni kan, 10 dollar, 20 dollar eller 50 dollar. Hjälp oss att ta kampen till Nevada, South Carolina och Super Tuesday.

Det är dit fighten nu går. Och Bernie Sanders vet att Hillary Clinton är bättre organiserad där. Han kommer att snabbt behöva bygga ut sin kampanj nu.

För Hillary Clinton så är förstås förlusten i New Hampshire ett svidande nederlag, även om mätningarna visat att hon låg långt efter här. Bernie Sanders vann exempelvis även en klar majoritet bland kvinnliga väljare, han tog 55 procent av rösterna, hon fick nöja sig med 44.

Och precis som i Iowa så förlorade hon stort bland unga. Hon tog själv upp det i sitt tal i natt.

– Jag vet att jag har arbete att utföra, speciellt bland de yngre. Men även om jag inte har deras stöd, så kommer jag att stödja dem.

Även Hillary upprepade många fraser hon använder på sina valtal. Men hon valde också - förstås - att blicka framåt.

– Vi tar nu kampanjen till resten av landet. Vi kommer att kämpa i varenda delstat!

Bra delstat för Clinton tidigare

Det var förstås exakt vad hon gjorde redan 2008, den kamp hon förlorade mot Barrack Obama.

Och säkert är att hon hade hoppats på ett bättre resultat här. New Hampshire-väljarna har ju tidigare varit goda mot paret Clinton.

Det var här Bill Clinton utropade sig till ”comeback kid 1992” sedan han kommit tvåa, det var här Hillary Clinton besegrade Barack Obama 2008 efter att några dagar tidigare ha förlorat mot honom i Iowa.

Segern i New Hampshire 2008 öppnade upp för den långa och utdragna kamp som sedan följde. Bernie Sanders seger i New Hampshire detta år kan nu få samma effekt.

Det är inte vad Hillary hade räknat med när hon i april i fjol tillkännagav att hon skulle ställa upp i presidentvalet 2016. Många trodde då att detta i praktiken skulle bli en kröning av drottning Hillary.

Bernie Sanders har ändrat på allt det. Han är väldigt stark bland väljare yngre 30 år, Hillary lockar främst äldre.

Bernie Sanders är också duktig på att samla in små bidrag från många amerikaner. Ett av hans starkaste vapen är just att han inte har stöd av miljardärer eller så kallade Super PAC:s som kan spendera hur mycket det vill på exempelvis politisk tv- reklam.

Hillary har en tjock plånbok, men det har även Bernie Sanders skaffat sig.

Kampen mellan dem går nu vidare till Nevada som håller nomineringsmöten den 20 februari och sedan väntar det viktiga primärvalet i South Carolina för demokraterna den 27 februari.

Hillary Clinton hoppas stoppa Bernie Sanders i södern. Hon har sedan länge odlat goda kontakter med afro-amerikanska grupper i South Carolina och svarta väljare brukar utgöra cirka 50 procent av väljarna där.

Bernie Sanders har dock ett budskap som även borde gå hem där. Och hans seger i New Hampshire kommer säkerligen att leda till att fler i South Carolina börjar studera honom på allvar.

Hillary Clinton leder med i snitt 30 procent i mätningarna i South Carolina. Det gapet kommer så gott som garanterat att ha minskat efter New Hampshire.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag