Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska Bernie Sanders stoppa Donald Trump

Den demokratiska presidentkandidaten Bernie Sanders möter väljare i Washington DC.Foto: CNN
Bernie Sanders, som ställde upp i det demokratiska primärvalet 2016, understryker att det viktigaste i nästa års val är att besegra Donald Trump.Foto: KEVIN DIETSCH / STELLA PICTURES/AVALON.RED B66

WASHINGTON DC. Bernie Sanders lovar att stötta demokraternas kandidat i valet 2020 – vem det än blir.

Målet är att få bort den nuvarande presidenten som han kallar en ”patologisk lögnare”.

– Trump måste besegras, säger Bernie Sanders.

Den demokratiska presidentkandidaten Bernie Sanders, 77, mötte under natten till tisdag väljare i en utfrågning som sändes direkt från Washington i CNN.

Senatorn från Vermont, som även ställde upp i det demokratiska primärvalet 2016, var tydlig med att det viktigaste inför det kommande valet är att besegra Donald Trump. Han lovade därför att ställa sig bakom den som blir Demokraternas kandidat – oavsett vem det blir.

– Jag lovar absolut att göra det. Trump måste besegras, säger Sanders.

Den demokratiska presidentkandidaten Bernie Sanders möter väljare i Washington DC.Foto: CNN

Lovar gratis vård och universitet

Han fortsatte med att kalla Trump för en patologisk lögnare och menade att han skulle vara väl förberedd om han får möte presidenten i en debatt inför valet 2020.

– Vi tar med oss en lögndetektor, säger Sanders.

Bernie Sanders kallar sig för demokratisk socialist och har flera gånger pekat på de nordiska länderna som sina förebilder.

Under utfrågningen talade han om flera av sina löften: att ge USA:s medborgare tillgång till såväl gratis vård som högre utbildning liksom höjda minimilöner.

https://twitter.com/CNNPolitics/status/1100210754664521729

En universitetsstudent frågade hur han planerar att finansiera de förändringar i vårdsystemet som han föreslagit.

– Om jag kommer att kräva att de förmögna och stora företaget börjar betala sin rättmätiga del skatt? Det kan ni ge er på att jag tänker göra.

– Hälsovård är en rättighet, att se till att våra barn får tillgång till högre utbildning är en rättighet… Det kommer att kosta pengar, säger Sanders.

Berömmer Trumps insatser kring Nordkorea

Trots att Sanders inledningsvis var mycket kritisk till Donald Trump berömde han presidentens insatser kring Nordkorea.

– Kärnvapen i händerna på en brutal och oansvarig diktator är en dålig idé tycker jag. Om Trump kan lyckas att få bort kärnvapen från landet genom att möta Kim Jong-Un ansikte mot ansikte, då är det en väldigt bra sak, säger Sanders.

Under den förra kampanjen kritiserades Bernie Sanders för att inte ha offentliggjort alla sina deklarationer. Den här gången lovade han dock att göra det – men gav inget tydligt besked om när det skulle ske.

– Det är väldigt trista deklarationer, förklarade han.

https://twitter.com/CNNPolitics/status/1100213854250942470

Sedan Bernie Sanders meddelade för drygt en vecka sedan att han ställer upp även i det kommande presidentvalet har hans kampanj redan dragit in stora summor pengar.

Enligt New York Times 10 miljoner dollar skänkts under den första veckan, vilket motsvarar omkring 93 miljoner kronor. Bara under det första dygnet fick kampanjen in 5,9 miljoner dollar.

Det var 20 gånger mer än vad en av de andra högt profilerade kandidaterna, Elizabeth Warren, fick ihop efter att hon meddelade sin kandidatur, skriver New York Times.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.