Carl Johan Bernadottes sista önskan var att jordfästas i Båstad, bland vänner och bekanta. Sedan kommer stoftet att föras till Kungliga begravningsplatsen på Haga. Foto: Hasse Friden
Carl Johan Bernadottes sista önskan var att jordfästas i Båstad, bland vänner och bekanta. Sedan kommer stoftet att föras till Kungliga begravningsplatsen på Haga.  Foto: Hasse Friden

Bernadottes
sista önskan

Publicerad

Carl Johan Bernadotte, 95, hade en sista önskan inför sin död.

Han ville jordfästas i Mariakyrkan i Båstad, omgiven av alla sina vänner.

Och han ville ha sin grav på Kungliga begravningsplatsen på Haga där hans bröder, prins Bertil och Sigvard ligger.

Det är ännu oklart om kungen kommer till sin farbrors begravning i Båstad.

Greve Carl Johan Bernadotte af Wisborg avled i lördags på Ängelholms sjukhus med sina närmaste omkring sig: hustrun Gunnila, hennes barnbarn Johan, Carl Johans dotter Monica Bonde och sonen Christian Bernadotte.

Hjärtat orkade inte fortsätta att slå efter flera års hjärt­problem.

Carl Johan Bernadotte var en av kronprinsessan Victorias allra största beundrare och de stod varandra nära. Det var till Carl Johan som hon kunde vända sig om goda råd - och han uppmuntrade henne med raka och kloka besked, gärna kryddade med humor.

Ville delta vid Estelles dop

Han hade önskat att få träffa prinsessan Estelle och hoppades få vara med på dopet den 22 maj. Men döden hann före.

Carl Johan Bernadottes jordfästning sker i Mariakyrkan i Båstad den 14 maj. Han ville inte göra alla gamla kompisar och grannar i Båstad med omnejd besvikna genom att låta sig jordfästas i Stockholm.

Officiant blir överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark, tidigare biskop i Skara. Lönnermark var också en av prästerna när Victoria och Daniel vigdes och höll en tacksägelsegudstjänst när prinsessan Estelle kommit till världen. Carl Johan Bernadottes stoft förs sedan till Stockholm. Enligt hans egen önskan ska kistan placeras i Slottskyrkan i Stockholm där också hans bröders kistor stod. En minnesgudstjänst är planerad i Slottskyrkan dagen efter jordfästningen.

Därefter tar Carl Johan Bernadottes nära och kära - inklusive kungafamiljen - farväl av den älskade gamle mannen under gravsättningen på Kungliga begravningsplatsen på Haga. Där öppnas en ny grav för Carl Johan Bernadotte, och där ska hans hustru Gunnila en dag vila vid hans sida.

Graven ligger bara ett stenkast från kronprinsessan Victorias hem.

Hovets informationschef Bertil Ternert säger att kungafamiljens program i all hast måste planeras om.

- Något deltagande från kungafamiljen blir det i Båstad, säger Ternert.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag