Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bernadottes
sista önskan

Carl Johan Bernadottes sista önskan var att jordfästas i Båstad, bland vänner och bekanta. Sedan kommer stoftet att föras till Kungliga begravningsplatsen på Haga. Foto: Hasse Friden

Carl Johan Bernadotte, 95, hade en sista önskan inför sin död.

Han ville jordfästas i Mariakyrkan i Båstad, omgiven av alla sina vänner.

Och han ville ha sin grav på Kungliga begravningsplatsen på Haga där hans bröder, prins Bertil och Sigvard ligger.

Det är ännu oklart om kungen kommer till sin farbrors begravning i Båstad.

Greve Carl Johan Bernadotte af Wisborg avled i lördags på Ängelholms sjukhus med sina närmaste omkring sig: hustrun Gunnila, hennes barnbarn Johan, Carl Johans dotter Monica Bonde och sonen Christian Bernadotte.

Hjärtat orkade inte fortsätta att slå efter flera års hjärt­problem.

Carl Johan Bernadotte var en av kronprinsessan Victorias allra största beundrare och de stod varandra nära. Det var till Carl Johan som hon kunde vända sig om goda råd - och han uppmuntrade henne med raka och kloka besked, gärna kryddade med humor.

Ville delta vid Estelles dop

Han hade önskat att få träffa prinsessan Estelle och hoppades få vara med på dopet den 22 maj. Men döden hann före.

Carl Johan Bernadottes jordfästning sker i Mariakyrkan i Båstad den 14 maj. Han ville inte göra alla gamla kompisar och grannar i Båstad med omnejd besvikna genom att låta sig jordfästas i Stockholm.

Officiant blir överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark, tidigare biskop i Skara. Lönnermark var också en av prästerna när Victoria och Daniel vigdes och höll en tacksägelsegudstjänst när prinsessan Estelle kommit till världen. Carl Johan Bernadottes stoft förs sedan till Stockholm. Enligt hans egen önskan ska kistan placeras i Slottskyrkan i Stockholm där också hans bröders kistor stod. En minnesgudstjänst är planerad i Slottskyrkan dagen efter jordfästningen.

Därefter tar Carl Johan Bernadottes nära och kära - inklusive kungafamiljen - farväl av den älskade gamle mannen under gravsättningen på Kungliga begravningsplatsen på Haga. Där öppnas en ny grav för Carl Johan Bernadotte, och där ska hans hustru Gunnila en dag vila vid hans sida.

Graven ligger bara ett stenkast från kronprinsessan Victorias hem.

Hovets informationschef Bertil Ternert säger att kungafamiljens program i all hast måste planeras om.

- Något deltagande från kungafamiljen blir det i Båstad, säger Ternert.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.