Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bermudez-Svankvist fick blommor efter besöket

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Angeles Bermudez-Svankivst på väg till arbetsförmedlingen under måndagen.
Foto: Mikael Sjöberg
Expressens Callum Bloodworth mötte den sparkade generaldirektören på arbetsförmedlingen när hon skulle hämta sina saker.
Efter besöket på sin tidigare arbetsplats kom Angeles Bermudez-Svankvist ut med en bukett blommor.

Under söndagen fick Angeles Bermudez-Svankvist beskedet att hon var tvungen att lämna sin tjänst som generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

På måndagsmorgonen var hon tillbaka på huvudkontoret igen och kom ut efter ett tre timmars långt besök med ett blomknippe.

– Hon har varit en väldigt uppskattad chef så jag kan föreställa mig att flera vill tacka av henne, säger pressekreteraren Daniel Hemlin.

Efter den senaste tidens blåsväder meddelades beslutet av arbetsmarknadsministern Hillevi Engström på en presskonferens på söndagen. Generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist får avsluta sin tjänst på Arbetsförmedlingen med motiveringen att styrelsen inte längre kände något förtroende för henne. 

– Vi har gjort en samlad bedömning och det är en ohållbar situation, sa Hillevi Engström.

Förklarade sin syn

Den tidigare generaldirektören skickade snabbt ut ett pressmeddelande där hon förklarade sin syn, men meddelade att hon inte skulle lämna fler kommentarer. 

På måndagsmorgonen var hon tillbaka på sin förra arbetsplats. Strax före klockan 11 gick hon in genom dörrarna till myndigheten, men vägrade att svara på frågor.

Hur har de senaste dagarna varit?

– Jag har inga kommentarer.

Vad ska du göra här i dag?

– Jag har inga kommentarer.

Hämta saker

Enligt Christina Mångård, pressekreterare på Arbetsförmedlingen, skulle hon med all sannolikhet komma in för att hämta sina saker, samt ha samtal med flera personer inne på myndigheten.

Men någon formell avtackning ska inte vara planerad.

– Inte vad jag vet, säger hon och tillägger:

– Hon är inte längre anställd här, så det är inte myndigheten som nu ansvarar för hennes schema.

Efter en stund lämnade hon byggnaden, tillsammans med två andra personer och med en stor knippe rosa blommor i famnen, men inte heller då ville hon lämna något uttalande.

Inte heller ville pressekreteraren Daniel Hemlin berätta hur hon har mått de senaste dagarna.

– Jag kan inte kommentera det, säger han.

Det är i nuläget oklart vad Angeles Bermudez-Svankvist kommer att ha för arbetsuppgifter framöver. Den tidigare generaldirektören, som tjänar 142 400 kronor i månaden, kommer att ha rätt till sin lön i ett år till. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.