Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bermudez-Svankvist ersatt redan i lördags

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tar över. Clas Olsson, 50, har en lång karriär bakom sig på Sveriges kommuner och landsting innan han kom till arbetsförmedlingen där han varit analyschef och nu senast, biträdande generaldirektör.
Foto: Suvad Mrkonjic och Roger Vikström

Regeringen ersatte i hemlighet Angeles Bermudez-Svankvist redan i lördags efter att hon uttalat sig kritiskt om styrelsen i Expressen.

Men arbetsförmedlingens generaldirektör fick inget veta förrän i går.

- Jag ser på uppdraget med stor spänning, och viss bävan, för att vi har ju många saker vi behöver ta tag i, säger biträdande generaldirektör Clas Olsson, 50, som tar över tills vidare.

Bermudez-Svankvist sparkades i går - efterträdaren utsågs redan i lördags

Det är en avslappnad Clas Olsson som iklädd jeansjacka möter oss utanför sin bostad i Stockholm efter en omtumlande dag. Den närmaste tiden ska han leda en av Sveriges mest utskällda myndigheter.

- Det finns stora förväntningar på mig att räta upp en del saker så att det ska bli bättre. Naturligtvis när man står inför stora förväntningar är det både kittlande och skrämmande, säger han.

Log mot kameran efter mötet

Vid 11-tiden i går kallades den nu sparkade generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist till arbetsmarknadsdepartementet av arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. Ministern tog in henne till ett konferensrum. Med på mötet fanns även ministerns statssekreterare Bettina Kashefi.

"Situationen är ohållbar", förklarade Hillevi Engström och meddelade att Bermudez-Svankvist inte kan fortsätta som generaldirektör.

Samtalet var över på drygt femton minuter.

Bermudez-Svankvist lämnade departementet. Hon log mot de väntande journalisterna och försökte dölja sin besvikelse.

Handlar inte om mobilräkningar

Klockan 12.30 förklarade Hillevi Engström på en presskonferens att Bermudez-Svankvist slutar "med omedelbar verkan".

- Jag vill understryka att det inte handlar om mobilräkningar, förklarade ministern som menar att beslutet bygger på "en samlad bedömning".

Hon vägrade utveckla vad "samlad bedömning" innebär.

Enligt Expressens källor var det Angeles Bermudez-Svankvists uttalande i Expressen i fredags om att hon saknade förtroende för styrelsen som blev droppen.

- Hade hon inte varit lika tuff i sina uttalanden, och själv gått till attack, så kunde delar av styrelsen bytts ut i stället och hon kunde ha fått fortsätta, säger en källa inom regeringskansliet.

Konsekvenser även i styrelsen

Enskilda styrelseledamöter har också gjort bort sig de senaste dagarna, enligt källan.

- Det kommer att få konsekvenser även för dem.

Enligt Expressens källor väntas Bermudez-Svankvist inom kort få nya "kvalificerade arbetsuppgifter" i regeringskansliet.

- Hon kommer inte att behandlas som andra sparkade generaldirektörer. Det blir mer av silkesvantar den här gången, säger en källa.

Fredrik Reinfeldt anser - trots det som hänt - att hon är en mycket kompetent chef.

Flera medlemmar av styrelsen säger att de fick beskedet om generaldirektörens avgång först via medier när arbetsmarknadsministern höll presskonferens.

- Jag fick inga underhandsbesked tidigare. Det känns bra att det här är ur världen, säger styrelseledamot Catharina Håkansson Boman.

Förväntar sig det omöjliga

En som fick veta före alla andra var Clas Olsson. Han blev uppringd av statssekreteraren Bettina Kashefi redan i lördags kväll.

- Då fick jag information om att det här mötet på departementet i förmiddags skulle äga rum och att hon då skulle meddelas att hon skulle sluta, och att de tänkt förorda mig, berättar han.

Uppdraget som nu väntar honom, att leda en myndighet med 13 000 anställda och 75 miljarder i omsättning, är svårt och innebär skyhöga förväntningar, medger han.

- Jag tror ibland att man förväntar sig omöjliga saker av en arbetsförmedling. Men arbetsförmedlingen kan inte lösa arbetslösheten utan arbetslösheten löses genom att vi för en bra ekonomisk politik, säger Clas Olsson.

"Organisationen är trött"

Han vill inte recensera sin företrädare eller säga vad han tänker göra annorlunda. Dock planerar han inte att ändra för mycket på en gång.

- Vi har haft mycket turbulens och mycket förändringar de senaste åren. Organisationen är ganska trött på att ständigt befinna sig i förändring, så att vi måste göra de rätta förändringarna som är viktiga och det vill jag överväga noga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.