Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bermudez-Svankvist åkte på lyxresa i tjänst

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Angeles Bermudez-Svankvist åkte på en tvådagarskonferens till Kalifornien i mars.

Hon blev dock borta i en vecka och försökte skicka räkningen till skattebetalarna.

– Vi har följt de regler som gäller vid en så pass lång resa, man kan inte gå direkt från flyget och börja arbeta, säger Bermudez-Svankvists pressekreterare Daniel Hemlin till Expressen.se.

Efter avslöjandena kring hennes skyhöga mobiltelefonräkningar efter utlandsbesök kommer nu nya uppgifter om tjänsteresor.

Aftonbladet var först med att rapportera om Bermudez-Svankvists resa till Menlo i närheten av San Francisco i mars.

Där skulle hon tala på en konferens som handlade om den framtida arbetsmarknaden.

Hennes make samt hennes pressekreterare Daniel Hemlin var med på resan.

Stannade en vecka

Konferensen skulle pågå i två dagar: 18-19 mars, - men de stannade i en vecka.

De lämnade Sverige 15 mars och återvände den 23:e.

Expressen har tagit del av reseräkningar som visar att sällskapet tog in på hotell innan och efter konferensen.

Helgen innan konferensen, som organiserades av amerikanska IIIJ, bodde de på hotellet Radisson Fisherman's Wharf i San Francisco i två nätter för runt 1700 kronor per natt.

Efter avslutad konferens tog de in på JW Marriott och betalade nära 2 200 kronor per natt, i två nätter.

Två av nätterna på lyxhotellen betalades av arbetsförmedlingen, resten fick de stå för själva efter att ha fått backning på reseräkningen.

– Jag tror att det är så här, man skickar in ett underlag till reseräkningen när man begär ut reseersättning. Då har man kvitto från hotellet men hon har bara fått betalt för de nätter hon var där i tjänsten. Inte det som betraktas som ledig tid, säger Daniel Hemlin till Expressen.se.

Passade på att ha ledig dag

Hur kommer det sig att ni var där så länge?

– Jag vet att vi tog semesterdagar i anslutning till helg i början och i slutet om jag minns rätt. Vi bokade flygningen dit och även hem så att vi hade marginal. Vi inledde med att vara lediga en dag och sen började vi förbereda hennes framträdande säger Hemlin och fortsätter:

– Vi har följt de regler som gäller under en så pass lång resa, man kan inte gå direkt från flyget och börja arbeta. Man har möjlighet till rekreation i några timmar innan man sätter i gång. Jag förstår att man kan vinkla det men det är en lång flygresa helt enkelt. Då passade vi också på att ha en ledig dag för att kunna se någonting av omgivningarna.

Notan för en middag på Café Renzo skickade Bermudez-Svankvist vidare till skattebetalarna. Måltiden, som bland annat innehöll bruschetta, carpaccio och filetto al gorgonzola, kostade 875 kronor. Reseräkningen visar att hon fick stå för 220 kronor själv.

Det var den tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin som bjudit in Bermudez-Svankvist till Kalifornien. Och det var även han som gav henne jobbet som arbetsförmedlingens generaldirektör 2008.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.