Berlusconi: Ställer inte upp i nyval

Publicerad
Uppdaterad
Silvio Berlusconi avgår.
Nu tror han på nyval i februari, men det blir utan den 75-årige veteranen i Italiens politik som i stället krattar för sin partisekreterare.
- Jag kommer inte att kandidera, säger Berlusconi i onsdagens La Stampa.
Silvio Berlusconi har dominerat italiensk politik de senaste 17 åren. Han har två gånger tidigare återvunnit posten som premiärminister, men frågan är nu om hans politiska karriär är helt över.
I går tisdag meddelade Berlusconi att han kommer att avgå efter att parlamentet röstat igenom de ekonomiska reformer som EU krävt.

Tror på nyval

Han tror nu på ett nyval i februari nästa år, men där kommer han inte själv att ställa upp som kandidat.
– Eftersom jag inte tror att det kan bildas någon annan majoritet så tror jag att val kommer att hållas i början av februari och jag kommer inte att kandidera då, säger Berlusconi till La Stampa enligt TT
Den nuvarande majoritetens kandidat till posten som premiärminister kommer enligt Berlusconi att vara förre justitieministern Angelino Alfano, som för närvarande är partisekreterare för Berlusconis parti Frihetens folk.

Född på Sicilien

Alfano har länge setts som Berlusconis efterträdare. Han är 41 år gammal och född på Sicilien. Bakom sig har han en blixtkarriär inom politiken. När han 2008 utsågs till justitieministern var han, 37 år gammal, den yngste att inneha positionen i det moderna Italiens historia.
Som justitieminister drev Alfano bland annat igenom den mycket kritiserade Lodo Alfano som setts som ett medel att undvika åtal för Berlusconi.
Lagen skyddade innehavare av landets fyra högsta politiska ämbeten från åtal.
Den förklarades strida mot konstitutionen i oktober 2009.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag