Silvio Berlusconi. Foto: Gregorio Borgia
Silvio Berlusconi. Foto: Gregorio Borgia

Berlusconi: Jag vill inte störa Khadaffi

Publicerad
Oppositionen i Italien rasar över premiärminister Silvio Berlusconis ord om att inte "störa" Libyens ledare Muammar Gaddafi med anledning av de senaste dagarnas våld.
- Jag har inte hört något från honom. Situationen är oklar så jag kommer inte att störa någon, svarade Berlusconi enligt nyhetsbyrån Ansa i lördags på frågan om han hade hört av sig till Gaddafi.
Det fick oppositionen att gå i taket.
"Stör inte slaktaren" löd en av tidningsrubrikerna på söndagen, samtidigt som oppositionsparlamentariker sade sig vara "äcklade" av uttalandet.
- I tillägg till den öronbedövande tystnaden från den italienska regeringen om det blodiga agerandet i Libyen och andra länder i Mellanöstern så är det oroande – minst sagt – att Berlusconi säger att han inte vill störa Gaddafi om de dussintals som dödats på gatorna i Benghazi och Tripoli, sade Piero Fassino från Demokratiska partiet.
Katolska dagstidningen Avvenire manade regeringen att använda sitt "privilegierade förhållande med Tripoli" för att sätta stopp för blodbadet.
Italien och italienska företag har de senaste åren skrivit flera lukrativa kontrakt med Libyen, som styrdes som en italiensk koloni 1911–43.
TT-AFP-REUTERS

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag