Foto: Tony Gentile
 Foto: Tony Gentile

Berlusconi har avgått

Publicerad
Uppdaterad
Silvio Berlusconi har lämnat in sin avskedsansökan.
När han anlände till presidentpalatset i Rom i kväll möttes han av demonstranter som skanderade "Avgå, avgå" och kastade småmynt mot honom, uppger La Repubblica.
Den 75-årige politikern uppges ha tagit illa vid sig av förolämpningarna.
Berlusconi lovade att avgå efter att parlamentet godkänt de nya besparingsåtgärderna, vilket gjordes på lördagen. Han höll sitt ord och lämnade på lördagskvällen in sin avskedsansökan, uppger AP.
Utanför presidentpalatset jublade demonstranterna, som hade samlats för att bevittna historia.

Kom för att festa

Tidigare på kvällen skrek demonstranterna "avgå", "hejdå Silvio" och kallade Berlusconi för pajas. De skanderade även "fängelse" – som de menar att han förtjänar.
Berlusconi uppges ha tagit illa vid sig och känt sig förbittrad av förolämpningarna, uppger BBC.
En av demonstranterna liknade Berlusconi med en sjukdom.
– Jag väntar på slutet av det här politiska systemet. Jag väntar på en ny framtid. Han måste avgå. Han är en cancersvulst, säger demonstranten till al Jazira.
En annan sade:
– Jag kom hit eftersom jag vill se den här regeringen kollapsa med mina egna ögon. Så vi är här för att festa och för att se om det verkligen är sant – om den här mardrömmen är över.
Silvio Berlusconi har varit premiärminister i tre olika omgångar sedan 1994.

Monti tar över

President Giorgio Napolitani väntas nu be ekonomen Mario Monti att bilda ny regering. Berlusconis parti uppges vara villigt att stödja Monti under vissa förutsättningar, uppger nyhetsbyrån La Presse enligt AP.
Berlusconi planerar att träffa Monti på lördagskvällen, uppger al Jazira.
Mario Monti står inför en stor utmaning, när det gäller att ta Italien ur den ekonomiska krisen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag