Silvio Berlusconi. Foto: Alessia Pierdomenico
Silvio Berlusconi. Foto: Alessia Pierdomenico

"Berlusconi avgår inom några dagar"

Publicerad
Uppdaterad
Italiens premiärminister Silvio Berlusconi kan komma att avgå redan inom några dagar.
Det säger landets president Giorgio Napolitano i ett försök att lugna den oroliga marknaden.
Nu kan det bli strid om vem som ska leda landet.
Berlusconi har sagt att han ska avgå så snart som de ekonomiska reformerna har godkänts av parlamentet – något som enligt den italienska statstelevisionen kan komma att ske redan på lördag, uppger AP.
President Giorgio Napolitano försökte på onsdagen gjuta olja på de oroliga marknadsvågorna genom att lova att den lagstiftande processen kommer att skyndas på.
– Inom kort kommer antingen en ny regering att bildas som kan ta nya nödvändiga beslut med stöd av parlamentet, eller så kommer parlamentet att upplösas och en valkampanj starta så snabbt som möjligt, sade Giorgio Napolitano enligt BBC.

Senator på livstid

Samtidigt öste presidenten beröm över ekonomen Mario Monti, som är en av toppkandidaterna till premiärministerposten.
Monti är för närvarande chef för Bocconi-universitetet i Milano. På onsdagen meddelade presidenten att han hade utnämnt honom till senator på livstid, en ärofylld titel som innebär att han har röstprivilegier i senaten. Utnämningen kan stärka hans anseende, som en respektabel person som står över partipolitiken, uppger AP.

Hittat efterträdare

Investerare vill ha en teknokratisk regering ledd av Monti, men Berlusconi menar att det skulle vara odemokratiskt eftersom hans parti vann förra valet.
Den skandalomsusade premiärministern smider planer i en annan riktning, och har handplockat förre justitieministern Angelino Alfano, 41, till sin efterträdare.
Enligt Roberto D´Alimonti, statsvetare vid Roms LUISS-universitet, kommer Berlusconi i så fall att fortsätta att vara den som håller i trådarna.
– Han kommer att föra fram Mr Alfano som kandidat, men han kommer att leda orkestern. Alfano kommer att spela första fiol, säger han till AP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag