TRÖTT PÅ KURSER. På Ams-kursen i Nyköping ska de arbetslösa skriva lappar till varandra. Det kallas "feedback".
TRÖTT PÅ KURSER. På Ams-kursen i Nyköping ska de arbetslösa skriva lappar till varandra. Det kallas "feedback".

Berit vill ha ett jobb - inte ännu en Amskurs

Publicerad
Uppdaterad
NYKÖPING. Klockan är nio. Godmorgon och välkommen till en dag på sökajobbkurs. Berit, 45, är redan här.
Arbetsförmedlingen har för femte gången skickat henne på kurs för att förbereda henne för arbetsmarknaden.
- Jag vill bara ha ett jobb. Jag vill inte lyssna på det här dravlet längre, säger Berit.
I dag ska de arbetssökande kursdeltagarna formulera vad det skulle innebära för en arbetsgivare att anställa just dem. Berit funderar en stund och säger sedan: - Det är ju en fördel för mig om de anställer mig, men jag vet inte vad fördelen för dem skulle vara? - Fast jag skulle nog lätta upp stämningen. - Och så får de lönebidrag för mig om de anställer mig. Det skriver jag. Berit Bergström är 45 år. Hon har en drastisk humor och är grymt rapp i repliken. Hon bor med sin sambo på Ingelsta i Nyköping tillsammans med sin häst, två hundar och tolv raskatter.

Arbetslös i 27 år

Med undantag för tillfälliga kurser, projektanställningar och praktikplatser har hon varit arbetslös i 27 år. Hur många hundra jobb hon sökt utan att få säger hon att hon slutade räkna för flera år sedan. Nu går Berit sedan i maj utbildningsföretaget MG Managements kurs för arbetssökande. Kursen ska hjälpa henne tillbaka till arbetslivet och avslutas, enligt planen, med praktik. De är åtta i gruppen. Den här morgonen är sex på plats i MG Managements lokaler i Nyköping. Kursledaren Karin frågar E, en av de andra kursdeltagarna, vad hon har för egenskaper. E rycker på axlarna. - Men vad har den här pennan för egenskaper då? - Den är blå? - Är blå en egenskap? undrar Karin.

"Energi! Kanon!"

Flera kommer med förslag: - Man kan skriva med den. - Den är greppvänlig. - Man kan sudda ut det man skriver på whiteboarden. Kursledare Karin blir glad: - Ja, bra! Det är så man ska tänka! Kanon! Det är de här fördelarna med er själva ni ska ta fram inför arbetsgivarna. Någon frågar: - Ska det bara vara positiva egenskaper? Alla skrattar. - Bra! Energi! Kanon! säger kursledaren Karin. - All den negativa energin kan så lätt omvandlas till positiv energi. Det sprakar av energi här, förklarar hon. Nu ska kursdeltagarna jobba med "feedback". De har gjort det förut. De brukar skriva på gula postit-lappar, som de ger till varandra. Berit håller upp en lapp som hon skrivit till sig själv. "Berit, ryck upp dig för f-n", står det på den.

"Vuxit fantastiskt"

I en paus frågar vi kursledaren Karin hur många av kursdeltagarna som hon tror kommer att få en anställning efter kursen. - Vi får vara glada om det är en, säger hon. - Men de har alla vuxit fantastiskt som människor de här månaderna. Fikarasten drar över med en halv timme. Berit säger att alla gillar Karin. Karin lyssnar på kursdeltagarna och peppar dem verkligen. Inte som på arbetsförmedlingen. - Det första min arbetsförmedlare sa till mig var att operera brösten. Hon tyckte att jag var för överviktig för att få ett jobb, säger Berit. I dag har varit en bra dag på kursen. Alla har fått formulera sina fördelar. Alla har fått prata och vara delaktiga. Alla är lite gladare. - Känns era mål förankrade i er själva? undrar kursledare Karin. - Känns det bra och finns det ett starkt "vill", då når man målet, säger hon. Andra dagar har inte varit lika bra. - En gång tvingade de oss att spela trädgårdsplockepinn inne i ett av rummen, berättar A. Alla ryser när de minns den dagen. De kände sig som försöksdjur. Berit är glad att hon missade den gången. - Jag vabbade den dan. Men du har väl inga barn? - Nä, det var Vård av sjuk bil. För två dagar sedan fick de veta att MG Managements kurs ska läggas ned. Arbetsförmedlingen har slut på pengarna. - Och jag har bara en a-kassedag kvar. Jag vet inte vad jag ska ta mig till, säger G.

Löfte om praktikplats

Berit hoppas på en praktikplats på ett webbföretag i november. Hon har fått ett löfte. Hennes dröm är att bli webbdesigner. En vecka senare får några av kursdeltagarna besked om att de ska flyttas över till en ny arbetsmarknadsåtgärd på utbildningsföretaget Eductus, som enligt sin hemsida "möter samhällets och näringslivets behov av arbetskraft genom att utveckla individers kompetens och motivation". Berit delar ut plastknappar som hon själv gjort till de andra i gruppen. På knapparna står: "Polaris - mötespoolen för arbetssökandes rätt i samhället". Det är en förening som de startat i protest mot arbetsförmedlingens respektlösa hante- ring av dem, bland annat. - Vi har också ett människovärde. Vi vill inte bara bli undanskuffade i meningslösa kurser för att siffrorna ska snyggas till lite, säger Berit.

Samma glada tillrop

När vi går säger Berit att hon aldrig i livet skulle gått hit igen om hon inte varit tvungen för att få ut sina bidrag. Hon stannar framför planscherna som tejpats upp på väggarna. Det är exakt samma glada tillrop på dem som förra gången hon gick på kurs. - Men de är lite mindre den här gången, säger Berit.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag