"För mig är han djävulen själv", säger Lennart Höglund, 72, som höggs med tolv hugg av Bergwall 1974. Foto: Jens L'Estrade
"För mig är han djävulen själv", säger Lennart Höglund, 72, som höggs med tolv hugg av Bergwall 1974. Foto: Jens L'Estrade

Bergwalls offer: "För mig är han djävulen"

Publicerad

Sture Bergwall planerar för ett fritt liv i Åre.

Men hans offer som han rånade, förgrep sig sexuellt på och knivhögg, är oroliga.

- För mig är han djävulen själv, säger Lennart Höglund, 72, som höggs med tolv hugg av Bergwall 1974.

En lycklig Sture Bergwall, 63, mötte pressen i går efter beskedet att han är en fri man efter 23 år på Säters sjukhus.

- Äntligen! Det här har varit en lång process som startade med besöket av Hannes Råstam och när jag sa som det var till honom den 17 september 2008, säger han till Expressens Johanna Ekström.

Bergwall har friats för åtta mord som han tidigare erkänt. Men det är inte alla som gläds med honom.

Innan Bergwall, tidigare Thomas Quick, hade börjat erkänna alla mord var han redan känd för rättsväsendet.

20 år gammal dömdes Bergwall 1970 till rättspsykiatrisk vård för sexuella övergrepp mot flera småpojkar. En utredning konstaterade att han var sexsadist.

Ett av hans unga offer mötte Sture Bergwall för några veckor sedan. Den välbekanta mannen som förgrep sig på honom för 44 år sedan, satt några rader bakom på en teater i Falun.

- Jag hoppas inte att han kände igen mig för jag vill inte ha med den där karln att göra mer, för jag anser fortfarande att han inte är riktigt frisk. Det tror jag aldrig att han kommer att bli, säger mannen som var tio år när övergreppen inträffade.

Vill flytta till Åre

När Sture Bergwall lämnar Säters sjukhus planerar han att bo i Åre-trakten. Där ska han promenera och skriva på en bok om sitt liv.

- Jag hoppas människan inte kommer ha något med oss att göra. Jag hörde på tv att han ska flytta upp till Åre och det har jag absolut ingenting emot, säger mannen som utnyttjades som barn.

Nyheten om frisläppandet skrämmer flera andra av Bergwalls offer. Lennart Höglund, i dag 72, knivhöggs av Sture Bergwall i en studentlägenhet i Uppsala den 7 mars 1974.

- Jag gick in på toaletten. När jag kom ut rusade han mot mig. Jag minns än i dag hans galna ögon.

Förlorade flera liter blod

Bergwall högg honom i ryggen, benet, tarmarna, lungan punkterades och levern träffades fyra gånger.

- Totalt höggs jag tolv gånger. Jag förlorade nästan fyra liter blod, säger Lennart Höglund.

Han har plågats av attacken hela livet.

- Jag har haft sömnproblem. Jag har drömt om upprepade hugg och blod.

Frisläppandet är en besvikelse, anser han, övertygad om att Bergwall alltid kommer att vara en samhällsfara.

- Han ger ett lugnt och samlat intryck. Men bakom döljer sig djävulen själv, säger han.

Expressen har sökt Sture Bergwall efter samtalen med hans offer, utan att få svar.

Om sina 24 år inlåst, sa han tidigare på dagen:

- Det är en väldigt, väldigt lång tid. Det är en förfärligt lång tid. Tack och lov är jag ingen bitter människa, något som jag ser som min främsta styrka i dag. Det hjälper mig från nu och framåt. Det är det som är det viktiga. Sedan måste jag hantera allt det som har varit, all skuld och all ånger, men så är det.

"Utsatt för justitiemord"

Bergwalls advokat Thomas Olsson vill inte uttala sig om de tidigare brotten, men menar att en majoritet av befolkningen är redo att ta emot honom.

- Jag är övertygad om att de flesta är medvetna om att han har varit offer för en felaktig medicinsk behandling och utsatt för ett justitiemord.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag