Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bergwall vägrade möta Lambertz

Sture Bergwall lämnade studion innan Göran Lambertz kom in.Foto: Skärmdumpar från SVT

Här drabbar de tre Quick-debattörerna samman i SVT-studion.

I ena ringhörnan: kriminologiprofessor Leif GW Persson och journalisten Dan Josefsson.

I den andra: justitierådet Göran Lambertz.

Kvällens huvudperson, Sture Bergwall som tillfälligt fick komma ut från Säters klinik, lämnade redan på förhand studion med orden:

– Jag vill inte debattera med en rättshaverist.

Det brände till ordentligt i Veckans Brott-studion under tisdagen. Journalisten Dan Josefsson och kriminologiprofessor Leif GW Persson, båda skarpa kritiker till Quick-utredningen, mötte justitierådet Göran Lambertz, som under lång tid hävdat att polisutredningarna och domarna mot Sture Bergwall var riktiga.

Redan tidigt stod det klart att Göran Lambertz skulle få utkämpa ett tvåfrontskrig.

Bråk om likhund

Bland annat drabbade trion samman när Lambertz menade att det finns teknisk bevisning som binder Sture Bergwall till morden.

– Jag blir våldsamt intresserad när du säger att det finns teknisk bevisning, sa Leif GW Persson och krävde en förklaring.

Enligt Göran Lambertz handlar det om att en likhund markerade på platser som Sture Bergwall pekat ut som dumpningsplatser för lik.

Något som starkt ifrågasattes av Leif GW Persson och Dan Josefsson, som menade att det förmodligen rörde sig om andra spår som hunden kände av.

"Kallhamrad lögnare"

– Det finns 50 unika omständigheter kring de här morden som bara Sture Bergwall kunnat känna till, sa Lambertz.

– Lambertz är en kallhamrad lögnare alltså, kontrade Dan Josefsson.

Enligt Göran Lambertz har också medierna gått på en riktig blåsning i fallet.

Dispyt blev det också när Göran Lambertz menade att den minnesterapi som Dan Josefsson nyligen granskat inte spelade någon roll i Quick-utredningarna.

– Domarna bygger på hans erkännanden och information han lämnat.

Men Dan Josefsson höll inte med om hans analys.

– Det står ju i domarna!

Stormade ut ur tv-huset

Efter debatten stormade Leif GW Persson ut ur tv-huset samtidigt som Göran Lambertz dröjde sig kvar i entrén för att svara på frågor.

Leif GW Persson kommenterade debatten för Expressens Magnus Hellberg:

– Det här gick alldeles utmärkt med tanke på att det är en vettvilling som man då ska prata med. Han står där borta, sa Leif GW Persson, sa han och åsyftade Göran Lambertz.

– Att han vore en stor tillgång för Nordkoreas högsta domstol, det har jag inga problem med men inte hos oss. Det stör mig.

Göran Lambertz avstod från att kommentera Leif GW Perssons attack.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.