Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bergströms kritik mot FHM:s vaccinstrategi

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Sveriges avgående vaccinsamordnare Richard Bergström.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Folkhälsomyndighetens beslut kan ligga till grund för den avtagande vaccinationsviljan.

Det anser avgående vaccinsamordnare Richard Bergström, rapporterar Ekot.

I veckan stod det klart att Richard Bergström avgår som nationell vaccinsamordnare. 

Nu riktar han skarp kritik mot Folkhälsomyndigheten – som han tycker är för otydlig i sina vaccinationsrekommendationer.

– Jag förstår faktiskt inte varför man inte rekommenderar vaccin till alla, om man nu säger att vaccinationsviljan är låg. Det är klart den är låg om man inte rekommenderar folk att vaccinera sig, säger han till Sveriges Radios Ekot.

Folkhälsomyndigheten säger att de som är nära 65 eller ligger nära andra riskfaktorer kan ta en fjärde dos coronavaccin om de vill, men har ingen rekommendation om att göra det. Det finns heller ingen uttalad rekommendation om att personer under 65 ska ta fjärde dosen, enligt Ekot.

Otydligt, menar Bergström.

– Vi har så otroligt bra data nu på effekt och säkerhet för det här vaccinet, så jag tycker inte att man ska känna någon tvekan överhuvudtaget, säger Bergström till radion.

”Så länge det är vaccin mot Omikron”

Vidare säger han att Sverige får de senaste uppdaterade vaccinen nästa vecka och att de vaccinen är de mest effektiva mot virusvarianten som just nu sprids.

Dock säger han att alla vaccin som finns i landet är likvärdiga.

– Så länge det är vaccin mot omikron då tycker jag man ska ta det som erbjuds, för skillnaden mellan dem är marginell är jag övertygad om, säger han till radion. 

Danmarks drottning Margrethe smittad av covid-19

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.