Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Astra Zenecas vaccin godkänns av EU

EMA godkänner coronavaccinet från Astra Zeneca för personer över 18 år.
Kontraktet mellan Astra Zeneca och EU har nu offentliggjorts.
Emma Spak är chef på Sveriges kommuner och regioner.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.
Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN
Under fredagen väntas Astra Zenecas vaccin bli godkänt i EU.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Astra Zeenecas vd Pascal Soriot.
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Astra Zenecas coroanvaccin.
Foto: GARETH FULLER / AP TT NYHETSBYRÅN
Ursula von der Leyen.
Foto: OLIVIER HOSLET / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Matti Sällberg, professor i laboratoriemedicin vid Karolinska institutet.
Foto: SVEN LINDWALL
1 / 10

Astra Zenecas coronavaccin får grönt ljus av EMA.

Myndigheten skriver att effektiviteten är osäker hos personer över 55 år – men att vaccinet förväntas ge skydd.

Folkhälsomyndigheten kan komma att sätta en övre gräns för hur gamla de som får Astra Zenecas vaccin får vara.

Nu kräver Emma Spak, besked chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner, besked. 

– Nu är det bråttom. Folkhälsomyndigheten måste komma med en rekommendation, säger hon till SvD.  

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA godkänner coronavaccinet från Astra Zeneca för personer över 18 år.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström tycker att godkännandet är ”fantastiskt bra”. 

– Astra Zeneca har vissa fördelar, det behöver bara kylförvaras, och det är dessutom billigast av alla vacciner. Det kanske inte är det första man tänker på nu i det här läget, men i längden kommer det att bli viktigt – inte minst i utvecklingsländer. 

Osäkert hur väl vaccinet fungera på 55-plussare

EMA skriver i sitt utlåtande att de flesta som deltog i Astra Zenecas kliniska studier var mellan 18 och 55 år, och att det saknas resultat för hur väl vaccinet fungerar hos äldre:

”Dock förväntar vi oss att det ger skydd, givet det immunsvar som kan ses i åldersgruppen och baserat på erfarenhet från andra vaccin (...) EMA:s vetenskapliga experter bedömer att vaccinet kan användas hos äldre.” 

Sören Andersson, enhetschef på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, säger till Sveriges Radio att mycket talar för att man kommer att rekommendera vaccinet till de som är yngre ”än de allra äldsta”.

– Vi behöver sätta oss in i underlagen mer i detalj, men mycket lutar att vi kommer att rekommendera en övre gräns. Men exakt var det hamnar vågar jag inte uttala mig om.

Kräver svar från FHM

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, säger till SvD att det är bråttom för Folkhälsomyndigheten att komma med besked om vaccinet ska ges till personer över 55. 

– Nu är det bråttom. Folkhälsomyndigheten måste komma med en rekommendation, helst redan i början av nästa vecka, hur landets regioner ska agera, säger hon till tidningen. 

”Saknar inte helt effekt”

Matti Sällberg:

– Vi vet att det är säkert där och vi vet att det är rejält. Men de skriver att det än så länge inte finns några säkerhetsställda effektdata eftersom den gruppen var för liten. Man hänvisar då till Pfizer och Modernas, om gruppen exponeras därifrån så borde det fungera bra här också.

EMA hänvisar till att det pågår flera studier, som inkluderar en större andel äldre, och att mer information om effektiviteten kommer finnas tillgänglig inom kort. 

I Tyskland hade myndigheterna redan före beslutet gått ut med en avrådan för personer över 65 år, eftersom studierna på vaccinets effektivitet i åldersgruppen hittills varit begränsade.

Bråk mellan EU och Astra Zeneca

EU och Sverige har därmed tre godkända vaccin, Pfizer, Moderna och Astra Zeneca.

Vaccinstarten omgärdats av en ryckighet. Pfizer, som blev första vaccintillverkare att få godkänt, har initialt inte kunnat leverera i utlovad mängd. 

Nyligen stod det klart att även Astra Zenecas tidiga leveranser kommer att vara 60 procent lägre än avtalat. Beskedet innebär att Sveriges leverans i februari krymper från 1 miljon doser till cirka 400 000. 

– Det är ju så att hela jordklotet vill ha samma sak samtidigt, då kan det bli så här. Man det får de lösa på något sätt, säger Matti Sällberg om leveransproblemen. 

Det har lett till ett öppet bråk mellan EU och den svensk-brittiska läkemedelsjätten. Bolaget hänvisar till produktionsproblem, men har samtidigt två fabriker i gång i Storbritannien. EU anser att man bör få ta del av doserna som tillverkas där, och att bolaget annars gör sig skyldiga till avtalsbrott.

Publicerar kontraktet

Efter begäran från EU-ordföranden Ursula von der Leyen har nu kontraktet offentliggjorts.

Där står det delvis, som Astra Zeneca uppger, att företaget ”efter bästa förmåga” ska bygga kapacitet för att tillverka 300 miljoner vaccindoser inom EU.

Samtidigt säger ett annat stycke att Astra Zeneca ”efter bästa förmåga” ska använda andra fabriker som EU föreslår, om de är oförmögna att leverera från fabriker inom EU.

Flera delar i kontraktet är dock överstrukna, bland annat beräkningarna över hur mycket som ska levereras första kvartalet 2021.

Richard Bergström anser att kontraktet är ”kristallklart” och innebär att Astra Zeneca måste lösa leveranserna.

– Det är ett avbräck. Astra Zenecas oförmåga att leverera är ett haltande. 

Tror på midsommarmålet

Han tror samtidigt att Sverige har goda chanser att hålla målet om att hela den vuxna befolkningen ska ha erbjudits vaccin till midsommar.

– Vi kan inte bara räkna utifrån leveranserna som kommer nu. Från mars-april kommer minst 500 000 doser i veckan. Det viktiga är att regionerna är förberedda på skalan. Väldigt mycket kommer hända de sista fyra månaderna, från mars och framåt, säger Richard Bergström.

Vaccinsamordnaren: ”Vaccinen verkar bita bra på mutationer”

Hallengren (S): ”Vi vill ha de vaccin som vi tecknat oss för”

EMA godkänner AstraZenecas vaccin

SKR: ”Regionerna planerar timme för timme”

Fortfarande oklart hur mycket vaccin Astra Zeneca kommer leverera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.