Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bergsklättrade naken – har hittats död

Catherine Shaw beskrivs som en spirituell person som ”gick sin egen väg.”
Foto: Familjens bilder

Först utreddes dödsfallet som mord.

Men nu är det helt klarlagt att yogaläraren Catherine Shaw föll mot sin död i Guatemala, rapporterar BBC.

Sex dagar efter försvinnandet hittades hennes nakna kropp.

Yogaläraren Catherine Shaw, 23, från södra England, rapporterades försvunnen i Guatemala den 5 mars i år.

Sex dagar senare hittades hon död.

Till saken hör dock att 23-åringen hittades naken.

Nu skriver brittiska BBC att Catherine Shaw medvetet hade klätt av sig naken för att vandra upp längs berget för att se soluppgången – varpå hon olyckligt föll mot sin död.

Tydliga skador på kroppen

Under sökningarna efter Catherine Shaw hittade man först hennes jacka samt hennes hundvalp som ensam satt och väntade. BBC rapporterar att Catherine Shaw hade legat död i ”fyra till sex dagar” innan kroppen, som var allvarligt skadad, hittades. 

– Det finns inga bevis på några misstänksamma omständigheter eller att någon utomstående varit involverad, säger rättsläkaren Darren Salter till BBC.

I polisrapporten skriver utredare att Catherine Shaw hittades ”helt naken, med ansiktet neråt, och vid första åsyn hade hon tydliga skador på kroppen och köttsår på vänsterbenet”.

Inledningsvis arbetade man efter teorin att 23-åringen mördats men senare fastställdes det att det rörde sig om en olyckshändelse och att Catherine Shaw dog till följd av kraftigt trauma mot huvudet. Medicinska tester visade också att Catherine Shaw varken var påverkad av droger eller alkohol.

Catherine Shaw arbetade bland annat som yogalärare.
Foto: Familjens bilder

”Kastade kläderna”

Catherine Shaw var känd för att följa sin egen vilja, och det var heller inte första gången som hon gav sig ut i naturen naken. Pappan beskriver dottern som någon som ”var bekväm i sin egen kropp” och tidigare medvetet hade rest till platser ”där naket var accepterat”.

I ett uttalande förklarar familjen att Catherine Shaw ”älskade berg, vattenfall, soluppgångar och solnedgångar”.

Enligt vänner var det inte ovanligt att Catherine Shaw begav sig ut i naturen i gryningen, och ofta rörde det sig om rent spirituella utflykter, enligt BBC.

”Hon gillade att gå sin egen väg snarare än att göra som alla andra”, skriver familjen i sitt uttalande.

Familjen säger också att Catherine Shaw hade fastat en period innan sin död.

”Hon var verkligen en naturälskare och beundrade soluppgångar, så det är ganska tänkbart att hon gick upp för berget för att välkomna soluppgången, och kastade av sig kläderna längs vägen, och tack vare bristen på mat och vätska kan hon ha tuppat av eller fallit, vilket kan ha orsakat skadorna på kroppen”, skriver familjen i ett uttalande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.