MATCHAR INTE. Heter Ingmar Bergmans biologiska mor verkligen Karin Bergman? Eller är det egentligen Hedvig Sjöberg som är regissörens biologiska mamma? En ny analys pekar åt det hållet då den visar att Veronica Ralstons DNA inte matchar med Ingmars, skriver Dagen Nyheter. Foto: Robban Andersson
MATCHAR INTE. Heter Ingmar Bergmans biologiska mor verkligen Karin Bergman? Eller är det egentligen Hedvig Sjöberg som är regissörens biologiska mamma? En ny analys pekar åt det hållet då den visar att Veronica Ralstons DNA inte matchar med Ingmars, skriver Dagen Nyheter. Foto: Robban Andersson

Bergman byttes bort vid födseln

Publicerad
Uppdaterad
Ingmar Bergmans släktträd är på god väg att ritas om.
En ny DNA-analys från rättsmedicinalverket visar att Karin Bergman inte var Ingmar Bergmans biologiska mamma, skriver DN.
De nya uppgifterna kommer från Karin Bergmans barnbarn Veronica Ralston.
Hon började nysta i släkt­historien efter att ha läst Louise­ Tillbergs bok "Den jag ser på älskar jag", som presenterar ett resonemang om att hennes pappa och farbror var syskon med Ingmar Bergman och att deras gemensamma mamma var Hedvig Sjöberg (gift Tillberg), skriver Dagens Nyheter i dag.
- Jag tog kontakt med rätts­medicinalverket för att höra om det gick att göra en DNA-analys som kunde klargöra detta. Jag föreslog att man kunde undersöka frimärken som Ingmar Bergman slickat på och sänt som brev eller vykort från till sina föräldrar och jämföra det med DNA från mig. Svaret var att det inte fanns någon släktskap ­mellan oss, säger Veronica Ralston till DN.
Den DNA-analys som nu har gjorts uppges ge klara besked. Gunilla Holmlund, docent i rättsgenetik, och professor ­Bertil Lindblom vid rättsmedicinal­verket noterar att "olikheter­ i den undersökta sekvensen kunde påvisas i 13 positioner."

Ger klara besked

DN:s förstasida i dag. Det innebär i klartext att de två personerna som jämförts i analysen, alltså Veronica Ralston och Ingmar Bergman, inte kan vara släkt på mödernet och att Karin Bergman därmed inte är biologisk mor till Ingmar Bergman, skriver DN.
- I Bergmansläkten har vi alltid vänt ut och in, ältat och skuldbelagt allt. Några familje­hemligheter har det inte funnits plats för. Det är därför jag är så förvånad över DNA-analysen, som med största sannolikhet visar att Karin Bergman inte kan vara hans mamma, säger Veronica Ralston till tidningen.

Sensationella uppgifter

De sensationella uppgifterna presenteras i Ralstons bok ­"Kärleksbarnet och bort­bytingen". Där resonerar för­fattaren också om förklaringen.
- När min mormor Karin Bergman födde sin son den 14 juli 1918 så hade hon varit allvarligt sjuk en längre tid och det är möjligt att barnet inte överlevde.

"Erik bytte ut barnet"

- Men jag har inte kollat med sjukhuset i Uppsala om det finns några noteringar om ett dödfött barn - så det är en spekulation. Men jag tror att det var just vad som hände och att ­hennes man Erik då bytte ut ­barnet mot ett barn som Hedvig Sjöberg tidigare fött i Stockholm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag