Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bergling: "Jag sköt aldrig mot vårdaren"

Det finns två versioner av vad som hände när Stig Bergling avlossade ett skott mot vårdaren på sjukhemmet.

Stig Bergling hävdar fortfarande att det var ett misstag.

- Han sköt fem, sex skott och träffade med ett skott i mitt ansikte. Sedan tryckte han pistolpipan mot mitt huvud, säger vårdaren.

Spiondömde Stig Bergling, som 1979 greps och dömdes till livstids fängelse, vårdas sedan i oktober för sjukdomen parkinson på Stockholms sjukhem. Sedan dess har han bytt sitt efternamn både till Sandberg och Sydholt.

Vi träffar honom hemma hos förra frun (de har varit gifta två gånger) Helena Smejko i förorten Husby.

– Stig är hos mig två, tre dagar i veckan. Jag lämnar inte Stig när han behöver hjälp, säger Helena.

Bergling är märkt av sin sjukdom som han fick 1992.

Stig Bergling – han presenterar sig så – säger att han är skakig efter händelsen i hans rum på sjukhemmet i mars.

"Sköt aldrig mot vårdaren"

Uppgifterna går fortfarande isär om vad som egentligen hände.  Stig Bergling säger:

– Efter lunch hade jag skjutit prick på ett papper. Jag hade en pistol som jag köpt på Teknikmagasinet och som jag sköt plastkulor med. Jag sköt aldrig vare sig på eller mot vårdaren.

– Han kom in till mig och tjafsade och då förde jag undan hans arm och han fick syn på pistolen som låg under ett papper och blev rädd. Han trodde väl att det var en riktig pistol.

Vårdaren säger till Expressen:

–  Han sköt fem, sex skott och träffade med ett i mitt ansikte. Sedan tryckte han pipan mot mitt huvud när jag böjde mig ned och knöt hans skor.

– Jag har mått mycket dåligt. Jag har svårt att somna, får sömntabletter, har gått hos psykolog och är sjukskriven och ska snart börja arbeta på halvtid.

Sjukhemsledningen ringde polisen.

– De var hyggliga och sa, att "det här är en leksakspistol, men den är väldigt lik en riktig pistol, därför beslagtar vi den", berättar Stig Bergling, som ännu inte har kallats till polisförhör.

FAKTA

Stig Bergling, som varit polis, Säpoman och sambandsman mellan mellan Säpo och Försvarsstaben, greps i Israel 1979 och fördes till Sverige där han dömdes till livstids fängelse sedan han spionerat för Sovjetunionen.

Under en permission från Norrköpingsfängelset rymde han – förklädd till joggare – med sin dåvarande fru Elisabeth 1987 mitt framför ögonen på Säpos spanare. De levde i Moskva, Budapest och i Libanon.

1994, när Elisabeth blivit sjuk i cancer, kom de hem och Bergling sattes i fängelse men kom ut efter tre år.

Elisabeth Sandberg dog på Stockholms sjukhem, där nu hennes man vårdas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.