Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bergling: Bildt var en spion

Carl Bildt har polisanmälts för spionage av storspionen Stig Bergling.

Orsaken är att utrikesministern ska ha lämnat ut svenska ubåtshemligheter till USA i början av 80-talet.

Foto: HUBER MARTINA
Före detta storspionen Stig Bergling har polisanmält utrikesminister Carl Bildt för spioneri.
Foto: DÜSING JAN

Stig Bergling, som numera heter Stig Sydholt, gjorde anmälan mot Carl Bildt efter att han läst Staffan Thorsells bok "Sverige i Vita huset". I den beskrivs hur Carl Bildt 1983 åkte till USA och träffade personal från amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon och state department för att diskutera den svenska ubåtspolitiken. Ämnet var brännhett i Sverige efter flera ubåtskränkningar. Carl Bildt hade själv ingått i den så kallade ubåtskommissionen som strax före mötena i USA kommit med sin delvis hemliga rapport.

"Det är ju ett brott"

 - Han har ju lämnat ut uppgifter om det svenska försvaret. Det är ju ett brott mot rikets säkerhet, säger Stig Bergling. Polisanmälan gjorde han förra veckan. I går fick han veta att polisen avskrivit anmälan efter att ha kontaktat Säpo. Någon förundersökning har inte inletts. - Efter en kontakt med säkerhetspolisen kom vi fram till att det Carl Bildt gjort inte är brottsligt, säger kriminalkommissarie Mats Karlsson, vid västerortspolisen. Men säpo nekar till att de utrett om Carl Bildt gjort sig skyldig till spioneri. - Vi har blivit informerade i ärendet. Men vi har inte lämnat någon information. Det är helt och hållet polisen som beslutar om ärendet ska avskrivas, säger Anders Thornberg, informationsdirektör på Säpo. Efter en kontakt med riksåklagaren bestämde Stig Bergling sig för att nu begära överprövning av beslutet att skriva av anmälan. - Det verkar ju som om polisen inte gjort någon undersökning utan bara litat på Säpouppgifter som verkar oklara, säger Stig Bergling. Carl Bildt vill inte kommenterar anmälningen mot honom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.