Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Berättade sanningen om coronaviruset – försvann

Coronaviruset: Tristessen sprider sig bland de över 3 700 passagerarna ombord.
Aktivisten Chen Quishi, som rapporterat om coronaviruset inifrån Wuhan, är försvunnen sedan i torsdags.
Fang Bin.

En visselblåsare som rapporterat inifrån den isolerade kinesiska staden Wuhan är försvunnen.

Chen Quishi har larmat om situationen i Wuhan i videoklipp och tweets från överbelamrade sjukhus och tomma gator i karantänstaden.

Efter att andra visselblåsare hotats av polis misstänker nu Chen Quishis familj att han gripits.

Över 1 000 människor har nu dött av viruset, uppger officiella myndigheter enligt Bloomberg. 

Människorättsaktivisten Chen Quishis videos från Wuhan har spridits både i och utanför Kina alltmedan coronavirusutbrottet eskalerat.

Ett av hans videoklipp filmat inifrån ett sjukhus i Wuhan visar patienter i överfulla väntrum, rapporterar The Guardian.

Hans familj och vänner har inte hört från honom sedan i torsdags, och misstänker nu att han gripits av polis i ett försök att tysta honom. 

”När Chen Quishi blev bortförd var hans hälsa god och han hade en normal kroppstemperatur”, skriver en vän på hans Twitterkonto, där han har över 250 000 följare.

”Vi är oroliga för hans säkerhet, men också att han medan han är borta kan smittas av viruset”, säger en närstående till CNN.

https://twitter.com/chenqiushi404/status/1225579123440926720

Fler som varnade gripna av polis

Bara timmar efter att Chen Quishi rapporterats försvunnen meddelades att läkaren Li Wenliang, en av de första att varna för coronaviruset, avlidit efter att själv ha smittats.

Li Wenliang, 34, läkare på ett sjukhus i Wuhan, flaggade för riskerna med det nya viruset redan i december, och fick besök av polis som varnade honom för att ”sprida lögner”.

Även Fang Bin, en egenföretagare som börjar rapportera inifrån Wuhan efter att han, likt miljoner andra, isolerats i staden, har gripits av polis.

Han ska senare ha släppts, efter att ha förhörts av polis om sina videoklipp, rapporterar MailOnline.

Enligt medborgarrättsorganisationen Chinese Human Rights Defenders har över 300 personer gripits, bötfällts eller straffats på andra sätt för att de ”spridit rykten” om det nya coronaviruset, rapporterar Los Angeles Times.

Under söndagskvällen, svensk tid, meddelade officiella myndigheter att dödssiffran överstigit 1 000 personer, rapporterar Bloomberg. 

”Kom och rädda oss innan vi blir sjuka”

Se personalens desperata vädjan från coronasmittade lyxkryssaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.